Hurda teşviki sona erdiğinde otomobil piyasası nasıl etkilenecek?

Hurda teşviki sona erdiğinde otomobil piyasası nasıl etkilenecek?

Yılbaşında hurda teşviki sona erecek. Bu durum 0 KM araç piyasasını nasıl etkileyecek? İkinci el otomobile rağbet artacak mı?

Hazine ve Maliye Bakanlığınca ekonomiye katkı sağlamak amacıyla 27 Mart 2018 – 31 Aralık 2019 tarihlerinde başlatılan ömrünü tamamlamış araçların hurdaya ayrılmasına yönelik yeni alınacak araçlarda ÖTV indirimi uygulaması başlatılmıştı. 

Ancak, hurda teşviki yılsonunda bitiyor Bu kapsamda, 2019 yılında sıfır kilometre yeni araç satın alırkenÖTV indiriminden faydalanmak isteyenler için başvurular 31 Aralık 2019 tarihinde sona erecek.

Hurda Teşviki düzenlemesi ile otomobil üreticileri müşterilerine 15.000 TL’ye varan ÖTV indirimleri uyguladı.

Hurda indiriminin Aralık ayı sonunda bitmesiyle birlikte otomobil markalarının da yılsonu kampanyaları göz önüne alındığında, 2019 yılının son aylarında otomobil satışlarının bir miktar daha hareket kazanması beklenebilir.


Çünkü hurda teşvikinde vergi matrahı 70.000 TL ve daha altında olan araçlar için 15.000 TL, vergi matrahı 70.000 TL ile 120.000 TL arasında olan araçlar için 12.000 TL Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi uygulanmakta idi.

Ancak 2020 itibari ile söz konusu kampanyanın olmayışı 0 km araçların fiyatlarının yükselmesi manasına geliyor.

SIFIR KM OTOMOBİL SATAN ACENTALAR NASIL ETKİLENECEK?

Samsun Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği (SOYS) Başkanı Mehmet Koçak firmaların zam yapmasa da hurda teşviki ile sağlanan 15 BİN TL’lik indirimin olmayacağını söyledi.


Koçak; “ Firmalar zam yapmasa da hurda teşviki ile sağlanan bir indirim vardı. Bu olmayınca doğal olarak 15 BİN TL’lik bir fark ortaya çıkıyor. Tabi ki alışılmış bir sistem vardı. Yılbaşı itibari ile 31 Aralık'ta kalkacak bu. Bizim hükümetimizden otomobil piyasasının canlanması için çeşitli taleplerimiz oldu. ÖTV, KDV oranlarında iyileştirmeler talebinde bulunduk. Henüz sadece düşük faizli kredi desteği yaptılar ondan faydalanıyor vatandaş” dedi.

İKİNCİ EL PİYASASINA RAĞBET OLACAK MI?

Hurda teşvikinin 31 Aralık 2019 tarihinde sona erecek olması vatandaşların ikinci el otomobil piyasasına daha çok rağbet edeceğine yönelik beklenti oluşturuyor.

Samsun 2. El Otomobilciler Derneği Başkanıİbrahim Kınık ise hurda teşvikinin ortadan kalkması ile otomobil firmalarının daha çok kampanyalı satışa yöneleceğine dikkat çekerek; “ Geçtiğimiz ay otomobillerde kredi faizlerinin düşürülmesi ile otomobil firmaları ciddi bir zam yaptılar. 0 araçların fiyatı o kadar arttı ki zirve rakamlara ulaştı. Bu durum vatandaşı ikinci ele yönlendirdi. Bizim de işlerimizde bir miktar kıpırdama oldu. Ancak, hurda teşvikinin ortadan kalkması ile 0 KM araçların fiyatının bu kadar zirvede iken daha fazla artış yapılacağını sanmıyorum. Firmalar hurda teşviki yerine cazip kampanyalar düzenleyecektir. Bugün orta sınıf 0 KM bir araç bir daire fiyatı ile yarışır hale gelmiştir. Daha nasıl artacak? Bu arabaları kime satacaklar? Dolayısı ile kampanya yapmak zorundalar” şeklinde konuştu.

Haber: Kübra ÖKSÜZ