Haber Analiz / Ertuğrul Sağlam Başarılı Olabilir Mi?

Haber Analiz / Ertuğrul Sağlam Başarılı Olabilir Mi?

Samsunspor'da Ertuğrul Sağlam yıllar sonra yuvaya döndü. 5 yıllık sözleşme imzalayan Sağlam'ın başarılı olma şansı nedir?

Ertuğrul Sağlam, 1989 kazasının ardından yeniden kurulan Samsunspor kadrosunun ilk transferiydi.

Henüz 20 yaşında pırıl pırıl bir gençken, sarı saçları ve güçlü fiziğiyle dikkatleri çekmişti. İlk 3 sezonunda fena bir performans sergilememişti ancak asıl çıkışını İsmail Uyanık’ın başkanlığa geldiği 1992-93 sezonunda yaptı. İsmail Başkan’la yeniden doğmuş gibiydi.

O sezon şampiyon olanSamsunspor, Süper Lig’e yükselmiş ve ertesi sezonu 5. sırada tamamlarken Ertuğrul Sağlam oynadığı futbol ve attığı gollerle hem A Milli Takıma, hem de Üç İstanbullunun transfer listesine girmişti. 5 yıllık Samsunspor macerasının ardından Beşiktaş’a rekor bir ücretle transfer olmuştu.

Ertuğrul Sağlam, Samsunlu olmasa bile Türkiye tarafından Samsunlu olarak bilinen bir futbolcu oldu. 6 sezon Beşiktaş’ta oynadıktan sonra tekrar evine dönen Sağlam’ı havalimanında bizzat karşılayan kişi yine İsmail Uyanık’tı. 2000-01 sezonunda itibaren 3 sezon daha kırmızı beyazlı formayı giyen Sağlam futbolu da Samsun’da bıraktı. 2003-04 sezonunda Erdoğan Arıca’nın yardımcısıydı. Sonrasında henüz 35 yaşındayken yine İsmail Uyanık tarafından Samsunspor’un başına getirildi ve kötü bir başlangıç yaptığı ligde, bir ara teknik direktörlüğü bile bırakmaya karar verdi. Ancak İsmail Başkan, “Küme düşsek bile onunla düşeceğiz, ben olduğum sürece bizim hocamız Ertuğrul Sağlam’dır” dedi ve bütün eleştirilerin önünü kesti.

Fakat sezon bittiğinde İsmail Uyanık başkanlığı, Ertuğrul Sağlam ise Samsunspor teknik direktörlüğünü bıraktı. Sonrasında başarılı bir kariyeri oldu, 2010'da Bursaspor’u Süper Lig şampiyonu yaptı.

O süreçte hemen her ortamda “Samsunspor’un ve İsmail Uyanık’ın kendisi için çok farklı anlamları olduğunu, hatta tuttuğu takımın Samsunspor olduğunu” söyledi. İsmail Başkan'la kişisel ilişkileri de hep canlı ve iyi durumdaydı.

Ve 14 yıllık bir aradan sonra Ertuğrul Sağlam tekrarSamsun’a döndü…

Ancak bu dönüş hayal edildiği gibi olmadı çünkü İsmail Uyanık’ın, Yüksel Yıldırım’la olan tarz ve görüş ayrılıkları nedeniyle görevi bırakmasının hemen ertesinde oldu bu. Böylece kamuoyunda bu dönüşün İsmail Uyanık’a karşı bir hareket olduğu algısı oluştu.

Böyle midir, değil midir, bilmiyoruz. Çünkü bir kesim Ertuğrul Sağlam’ın “Çift başlılık varsa gelmem” deyip ikiliden birinin ayrılmasını istediğini iddia ederken, bir başka kesim ise Ertuğrul Sağlam’ın İsmail Başkan’ın bilgisi ve izni dahilinde imza attığını hatta aralarının halen çok iyi olduğunu söylüyor.

Bu durumda olması gereken tek bir şey var. O da taraftarın gözünde, twit atarak ya da para vererek değil, zamanın ötesinde "Büyük Başkan" olan ve çok sevilen İsmail Uyanık’ın çıkıp bu konuda bir şeyler demesi lazım. Çünkü eğer Başkan gerekeni demezse, bu leke Ertuğrul Sağlam’ın üzerinde hep kalacak ve bu da gönül kırıklıklarına sebep olacaktır.

Kendisi için çok değerli olduğunu söylediği ve futbol hayatının mihenk taşı olan bir başkanın ahı üzerinde olmamalı; onu bir gölge gibi takip etmemeli…

İşin sportif tarafına dönersek, sorumuz şu: Ertuğrul Sağlam Samsunspor’da başarılı olabilir mi?

Elbette olabilir. Çünkü Sağlam, çok iyi bir teknik direktör. Daha futbolculuk zamanında bu işi yapmayı kafasına koymuş. Bunun için sadece üniversite okumakla kalmamış, üstüne bir de yüksek lisans yapmış birisi. Evet, her ne kadar bu ligi bilmiyorsa da tecrübeli olduğu kesin. Samsunspor’da göreve başlarken 35 yaşında olan, Bursaspor’u şampiyon yaptığında 41 yaşında olan Sağlam artık 50 yaşında. Uzun süredir kulübede. Bunun dışında bizim takım için en önemli eksikler sıralaması yapılsa disiplin ve hocanın isim ağırlığı ilk başlarda gelir. Muhtemelen hocanın en zor yılı bu sezon olur. Çünkü kendi kurmadığı bir takımda, kısmen yabancısı olduğu bir ligde ve makine düzeni gibi işleyen bir rakibin ardında…

Başarısızlık… O da ihtimal dahilinde tabii. Çünkü burası Samsunspor, ne zaman ne olacağı hiç belli olmaz. Özellikle Yüksel Yıldırım’ın hunharca twitlerine ve ergenlere bile cevap yazmasına dikkat etmek lazım.

Son olarak, Sağlam’ın gelişinin şöyle bir katkısı da olur ki, oldu da, ulusal basında sıkça yer edinebiliriz. Daha imzayı attığı anda bunu hissettik zaten.

Umarız ki, Sağlam yeni bir başarı hikayesinin aktörü olsun ve Samsunspor’umuz hak ettiği liglerde yer bulsun.