Akın Üner'in kaleminden...Yusuf Halaçoğlu ile gündeme bakış

Akın Üner'in kaleminden...Yusuf Halaçoğlu ile gündeme bakış

Akın Üner'in kaleminden...

Türkiye'nin önde gelen beyin cerrahlarının Samsun'da düzenlediği bir programda 'Milli Mücadelede 19 Mayıs' başlıklı bir konferans veren Türk Tarih Kurumunun efsanevi başkanı ve Türk milliyetçiliğinin yaşayan en önemli bayrak isimlerinden birisi olan Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ile birkaç saat baş başa Türkiye ve Dünya gündemi üzerine sohbet etmek olanağı buldum. Sorularıma bilgiye ve analize dayalı, gündemi sarsabilecek cevaplar aldım. Bu günkü köşe yazımı, kendisiyle yaptığım mülakata ayırıyorum...

 ÜNER: Efendim, tüm dünya sizi Ermeni soykırımı iddialarına karşı yaptığınız çalışmalarla tanıyor. Son günlerde ABD bu konuyu yeniden kaşımaya başladı. Sözde Ermeni Soykırımını tanıyan, kınayan bir takım kararlarıkendi senatosundan, temsilciler meclisinden vesaire aldı. Bunu neye bağlıyorsunuz?

HALAÇOĞLU: Amerikalılar, her sene 24 Nisan tarihinde bu konuyu Ermeni Diasporasının gönlünü almak için gündeme getirir. Soykırım lafını kullanmak yerine 'büyük felaket' anlamına gelen bir sözcükle kendince ara yol bulur. Ancak bu sene durup dururken bu konuyu ekim-kasım ayı gibi alakasız bir tarihte gündeme taşıdılar. Hiç kuşkusuz bu durum Suriye'deki gelişmelerle ilgili. Türk ordusunun giriştiği Barış Pınarı harekatı, Amerikalıların Büyük Ortadoğu Projesinin en önemli ayağı olan Suriye'de Kürt devleti kurma planlarını sıfırladı. Akdeniz'e inen bir Kürt Devleti kurmak için büyük yatırımlar yapan Amerika, projesinin bozulması karşısında kendilerine göre Türkiye'den intikam almak gayesiyle Ermeni meselesini gündeme getirdi. Bu onların Ermeni meselesinde samimiyetsizliklerini açıkça ortaya koyuyor. Niyetleri kesinlikle yüz küsur sene önceye dayanan Ermeni iddialarını Amerika'nın bugünkü menfaatleri için kullanmak. Ermeni soykırımının büyük bir yalan olduğunu en iyi Amerikalılar bilir. Ancak onların tarihi gerçeklerin ortaya çıkartılması gibi bir gündemleri yok. Bugün için amaçları, Suriye'deki planlarını bozan Türkiye'yi siyaseten köşeye sıkıştırmaya çalışmak.