SAMSUN'DA İŞSİZLİK

SAMSUN'DA İŞSİZLİK

Yusuf Demircioğlu'nun kaleminden' SAMSUN'DA İŞSİZLİK '

SAMSUN EKONOMİ YAZILARI

 İşsizlik rakamları hakkında konuşabilmemiz için öncelikli olarak bazı konulara hakim olmamız gerekiyor. İşsizlik, doğal işsizlik, işsizlik oranı.

 İşsiz, kime denir? Belirli bir yaş grubunda, çalışmak için uygun olmasına ve iş aramasına karşılık iş bulamayan kişiye, işsiz denir. Kişinin çalışma gücü ve arzusu olacak. Kahvede oyun oynamayı tercih eden birisi işsiz sayılmaz.

 İşsizlik oranı: İşsiz sayısının çalışabilir nüfusa bölünmesi ile elde edilen sonuçtur. Çalışabilir nüfus, genellikle 15-64 yaş aralığında olan kişilerdir.

 Doğal işsizlik: Ekonomide bütün çarklar yerli yerinde olsa bile bazı insanlar çeşitli nedenlerden dolayı işlerini bırakıp, başka iş arayabilir. İşinden ayrılan insanın yeni bir iş bulmasına kadar geçen sürede işsiz kalması, doğal işsizliktir. Ne yaparsanız yapın, doğal işsizliğin önüne geçmek mümkün değildir. Doğal işsizlik oranına ulaşmış bir ülkede işsizlik sıfır olarak değerlendirilebilir.

 Doğal işsizlik oranı, ortalama yüzde altıdır. Eğer işsizlik oranında yüzde altıyı yakalamışsanız, ekonominiz harika demektir. Ellerinizi ensenize atın, ayaklarınızı uzatın, keyfini çıkarın.

 Okuyucunun kafasını neden terimler ile karıştırıyoruz? Sebebi basit. Neyin ne olduğunu bilmezsek, Sayın Valimizin ki; “biz kendisine Osman Baba diyoruz. Samsunspor için yaptıklarını hiçbir zaman unutmayacağız.” yaptığı yanlışa düşeriz.