Rakibi Tanıyalım - Zonguldak Kömürspor

Rakibi Tanıyalım - Zonguldak Kömürspor

Samsunspor'un Pazar günkü rakibi Z. Kömürspor'un mazisini ve bugünün sizler için derledik.

1945'te Kömürspor adıyla kurulan takım, 1966'da profesyonel hale gelince Zonguldakspor ismini almıştır. İlginçtir, aynı kulüp, yıllar sonra profesyonel liglere dönerken de resmi adı Kömürspor olacaktır. 1974 yılında çıktığı Birinci Lig'de aralıksız olarak 14 sezon top koşturur. 1987-88 sezonu ise veda yılıdır...


1979-80 sezonunu üçüncü, 1981-82'yi ise dördüncü sırada bitirmişlerdi. 1980'lerin başında Zonguldakspor üst sıralara oynarken takımın genç stoperi Muzaffer Badalıoğlu da A Milli Takım'da sürekli forma buluyordu. Ama Muzaffer'in kaderi de memleketinin takımı Zonguldakspor'a benzeyecekti; 20 Ocak 1989 tarihinde Samsunspor'un geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybedecekti. Zonguldakspor'un Samsunspor üzerinden Türk futboluna armağan ettiği başka milli futbolcular da olmuştu. Bunlardan bir diğeri Muzaffer ile birlikte oynayan ve 1987'de Galatasaray'a transfer olan Savaş Demiral'dır. Bir diğeri ve belki de en şöhretlisi ise Samsunspor, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Milli Takımda oynayan Tümer Metin. Zonguldak Kilimlispor'dan Zonguldak'a geçen ve henüz 23 yaşında iken Samsunspor tarafından keşfedilen Tümer Metin… Ayrıca özellikle Volkan Yayım ve beraberinde Ayhan Akbin, İsa Ertürk, Muammer Birdal, Sadık İşçan gibi futbolcular da Zonguldak'ta oynarken A Milli formayı defalarca giymişlerdir.


1988'den itibaren uzun süre İkinci Lig'de yer alanZonguldakspor, bir yandan da eski bir ilçesi olan Karabük'ün takımıyla bir rekabete girer ama bunda pek başarılı olamaz. Dün dünde kalmıştır artık... Lakin takımın yaşadığı en büyük talihsizlik 20 Mayıs 1997 günü olmuştur bir bakıma. Antalya'daki Süper Lig'e terfi maçlarında hayli iddialı olan takım, Adıyamanspor'u Tümer'in 110. dakikada attığı golle 2-1 mağlup etmiştir ama maç sonunda sarı kart cezalısı oyuncu oynatıldığı tespit edilince hükmen kaybedilir o maç ve gerileme dönemi sürat kazanır. Ondan sonra önce Üçüncü Lig'e oradan da amatöre kadar uzanan karanlık bir çizgi vardır artık. 2008’de Zonguldakspor olarak amatöre düşen Zonguldak ekibi 2013-14 sezonunda Zonguldak Kömürspor adıyla profesyonel liglere geri dönebilmişti.


Z. Kömürspor uzun süredir 2. Lig’de mücadele ediyor. Bu sezon play off hedefleri var. Topladıkları 18 puanla, 5. sırada yer alıyorlar. 6 gollü Serhat Baştan ile 4 gollü M. Gürkan Öztürk takımın en golcü oyuncuları olarak göze çarpıyor. Teknik Direktörlüğünü Serkan Afacan’ın yaptığı takımın en bilindik isimleri kaleci Sinan Ören ile Yiğit Gökoğlan olarak görünüyor. Tipik bir şehir takımı olan Z. Kömürspor maçlarına ilgi gören bir takım durumunda. Samsunspor'un 16 numaralı oyuncusu Onur Eriş, geçen sezon Zonguldak ekibinin formasını giyerken, takımının yıldız oyuncusuydu ve devre arasında transfer edilmişti. 


Ayrıca 20 Ocak 1989 kazasında vefat eden efsanevi oyuncumuz Muzaffer Badalıoğlu'nun kabri Zonguldak'ta bulunuyor. Samsunspor ile Zonguldakspor arasında geçmiş yıllarda çok sayıda karşılıklı oyuncu transferi olmuştu.