İsmail Uyanık'tan Önemli Açıklamalar 

İsmail Uyanık'tan Önemli Açıklamalar 

Samsunspor Başkanı İsmail Uyanık, bugün düzenlediği basın toplantısında çok önemli konulara değindi.

Samsunspor Kulübü Başkanı İsmail Uyanık, Nuri Asan Tesislerinde düzenlediği basın toplantısında merak edilen pek çok konuyu açıklığa kavuşturdu.


Samsun’a gelen teknik direktörlere ve futbolculara karşı bir baskı oluşturulduğunu belirtenİsmail Uyanık, “4 sene önceSamsunspor son maçında kümede kalmayı başardı. O kümede kaldığımız maç aynı zamanda eski 19 Mayıs Stadyumumuzun da son maçıydı. Bütün seyircimiz sanki şampiyon olmuş gibi sahaya indi ve kümede kalmayı kutladılar. Samsun’daki seyircinin hedefini buralara düşüren bir şehir olarak şimdi şampiyonluğu kaçırdığımız için üzülüyoruz. Dolayısıyla biraz bizim buradaki futbolcuları ve yöneticileri bu baskıya karşı korumamız gerektiğini düşünüyorum. Havaalanlarındaki masaj koltukları gibi 2 tane madeni para atıp masaj yaptıracak kadar bu formül basit değil. O zaman bütün petrol zenginlerinin takımları dünya şampiyonu olurdu. Dolayısıyla biz şehir olarak bir şeylere karar vermemiz gerekiyor. Kimi getirsek bir müddet sonra kum torbasına çevirip gönderir duruma düştük. Samsunspor camiası oyuncu ve hoca öğütme mekanizması haline geldi. Bu Samsunspor’un geleneklerinde olmayan bir durum ve bize yakışmıyor. Eğer Samsunspor’un başarısını istiyorsak hiçbir basın Samsunsporlu olmak zorunda değil. Ama bu şehirde yaşıyorsanız, Samsunspor’un başarısının hepinize faydası var. Samsunspor’un üst liglere çıktığı zaman bütün basın mensuplarının, bütün seyircimizin, bütün esnafımızın bundan çıkarı var. Geçen sene biz buradan çıkarız diye kendimi çok rahat hissediyordum. Ama değişen mekanizmaları göz ardı ettiğimi fark ettim” diye konuştu.


Futbolcuların fazla para aldıkları için değil, Samsunspor olduğu için bu takıma geldiklerinin altını çizen İsmail Uyanık, “Samsun altyapısından yetişen oyuncular bu kulüpte yüzde 60-70’i teşkil etmediği müddetçe bizim bu kadar çok başarılı olma imkanımız yok. Biz Süper Lige de çıkabiliriz ama kendi altyapımızı getirmezsek biz zaten bu ruhu ve başarıyı yakalayamayız. Ben burada kalan ve profesyonelce ekmekleri için Samsun’a gelmiş ve her maça sakatlanma pahasına antrenmanlarını yapan, maçlara çıkan arkadaşlarımızı değersizleştirmek için söylemiyorum. Futbolun bir realitesi var bunun için söylüyorum. Buraya gelmiş bütün arkadaşlarımız karakterli, seçilmiş ve profesyonel insanlar. Bu arkadaşların aldıkları paraların sürekli konuşulduğunu görüyorum. Bilgi kirliliği kasıtlı olarak pompalanıyor. Bizim futbolcularımızın aldığı paralar, aldığı peşinatlar, Samsunsporlu olduğunu düşündüğümüz içimizdeki basın mensubu veya Samsunspor ile ilgili problem yapan insanlar tarafından bile abartılarak telaffuz ediliyor. Bu insanları daha da seyircinin gözünde ‘parayı alıyorsunuz niye oynamıyorsunuz’ ikilemine getiriyor. Buraya gelen hocalara ısrarla söylüyorum. ‘Kendi işinizi yapın, siz galip geldiğiniz ve işinizi yaptığınız müddetçe takdir görürsünüz. Onun dışında lütfen sosyal medyaya yazılanlara kulağınızı tıkayın’ diye özellikle söylüyorum. Bu konuda da daha da söylemem gerektiğini görüyorum. Buraya hep üst liglerden oyuncu getiriyoruz. Bu futbolcular fazla para aldıkları için değil, burası Samsunspor olduğu için ikna oluyorlar. Ayrıca bizden çok daha fazla para harcayan kulüpler var. Manisa Futbol Kulübü yöneticileri Samsun’a geldiğinde, burada tesisleşmelerini saatlerce anlattılar” şeklinde konuştu.


Samsunspor’un şampiyon olması için herkesin katkı vermesi gerektiğini belirten İsmail Uyanık, “Bu sene hedef sezonu olduğu için yetişmiş, başarıları ve mazisi belli, buraya direk katkıda bulunacak oyuncuları alıyoruz. Fakat aldığımız oyunculardan verim alamıyoruz. Burada tek başına bir sebep yok. Futbolcuda da hata olur, hocada da hata olur. Onlar zaten kendi öz eleştirilerini yapıyorlar. Ama biz Samsunspor’un şampiyon olmasını istiyorsak biz yönetici olarak eldeki malzemeye gereken katkıyı vermek durumundayız. Samsunspor’da İsmail Uyanık’ın tek vazifesi iyi bir kadroyu kurup, onunla şampiyon olmak değil. Geçmişte ben başarılı olduğum dönemde evlat-baba ilişkisiyle Samsun altyapısından yetişen, dışarından da 2-3 tane kattığımız oyuncularla başarılı oldum. Ben hiçbir zaman 17-18 oyuncu alarak başarılı olan bir kulüp başkanı olmadım ve böyle bir iddiam da yok. Biz sadece kadroyla uğraşmıyoruz. Samsunspor’un tekrar kişiliğini kazanan, tekrar algıda sıkıntılar yaşayan Samsunspor kulübünü tekrar ayaklandırmaya çalışıyoruz. Samsunspor kulübünün altyapısını tekrar kurmaya çalışıyoruz. Samsunspor’a başka şehirlerde belediyelerin, spor bakanlarının veya federasyonlarının üstlendiği altyapı tesisleşme işini yapmaya çalışıyoruz. Aynı anda birçok engellerle uğraşmaya çalışıyoruz” dedi.


Şu anda herhangi bir teknik direktörle temasa geçilmediğini belirten İsmail Uyanık, “Herhangi bir teknik direktörle temasımız olmadı. Geniş bir havuzda geniş bir araştırma yapıyoruz. Gerek birinci derecede bu işlerden sorumlu teknik arkadaşlarımız, Yücel Uyar, Mustafa Aztopal, scout ekibindeki arkadaşlarımızla bunları konuşuyoruz. Mümkün olduğu en kısa zamanda bunun kararını vereceğiz. Doğru hocayı bulabilirsek biran evvel getirmemiz gerekiyor. Ama telaşımız yok. Çarşamba günü kupa maçımız var. Kupa maçında biz hiçbir şekilde iddiamızdan vazgeçmiş değiliz. Bazı hocaların ismi konuşmalarımızda geçiyor. Hoca seçiminde sezon başı bir hoca seçimi var. Birde sezon ortasında, böyle krizli ortamlarda takımı alıp, başarıya ulaştıran ve bu konuda geçmişte kendini ispatlamış bir hocalar üzerinde daha çok duruyoruz. Kupa maçında Samsunspor bünyesinde lisanlı antrenörlerimiz var. Onlarla çıkacağız” diye konuştu.


Sosyal medya üzerinde Samsunspor aleyhine yazı yazanlarla yüz yüze de görüşmek istediğini belirten İsmail Uyanık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Taraftarlara saygım sonsuz. Şehrin takımını ayakta tutan, Samsunspor’un bugünlere gelmesinde, ayakta kalmasında katkısı olan bu sevdadır. Onların da tabiki bu yeni oluşumda başarıyı biran evvel beklemelerini anlıyorum. Bende taraftar gözüyle baktığımda başarıyı bekliyorum. Takımımızın biran evvel üst liglere çıkmasını arzu ediyorum. Fakat taraftar zaten olayın içinde. Bu takım iyi oynayacaksa hepimizin sayesinde oynayacak. Aksi giden bir şeyler var. Bunları yüzde 100 çözemiyorum. İnternette yazanların yüz yüzeyken söyleyeceklerini hiç düşünmüyorum. Hatta ben hepsine buradan çağrı yapıyorum. Hepsine açık davet veriyorum. Oturalım, orada yazdıklarını yüz yüze konuşmayı teklif ediyorum. O yaptıkları yorumları, yazdıkları yanlış bilgileri yüz yüze bana sormalarını rica ediyorum. İstedikleri zaman böyle bir toplantıya da hazırım. Bu olay tek başına bizim halledebileceğimiz bir olay olmaktan çıktı. Samet Asatekin’i taraftar suçluyor. Samet Asatekin geçen sene 9 gol attı. Bu sene de aynı Samet, daha çok çalışıyor. Ama futbolcularımızın üzerinde müthiş bir baskı görüyoruz. Pas atmayı unutacak kadar baskı görüyoruz. Ben futbolcuları savunmak adına söylemiyorum. Kötü oynarsın ama kötü mücadele etmezsin. Bizim takımımız mücadele de ediyor. Bu maçta galip de gelebilirdik. Bir oyun kurgumuz olmadı. Bir seyirci olarak göze hoş gelen bir futbol oynamadığımızı görüyorum. Ama onun dışında pozisyona girdiğimiz de bir gerçek. Biz ciddi pozisyonlar yakalıyoruz. Sancaktepe maçından daha kötü oynayıp, galip geldiğimiz maçlarda var.”


“BU ŞEHRİN ÇOCUKLARI SAMSUNSPORLUDUR” PANKARTI

Takımımızın Sancaktepe FK karşılaşmasına ‘Bu şehrin çocukları Samsunsporludur’ pankartı üzerinden bir polemik yaratılmasına değinen Başkanımız İsmail Uyanık şöyle konuştu:


“Bunun ne Trabzonsporlulukla ne Trabzonla bir alakası yok. Bu resmen bir provokasyon. Bu provokasyonu bilinçli olarak kullanan bir takım kişilere, maalesef biz de onları dikkate alıp cevap verdik. Olay, bir kaşık suda fırtına dediğimiz gayet üzücü noktalara gelmiş. Bir sürü güzel şeyler yapmaya çalışan insanlar karşılıklı olarak üzüldü. Daha sonra da ‘Samsun’un çocukları Samsunsporludur’ diye harika bir sloganla maça çıktık. O sloganın pankartını o olaya bağlayabilmek kendini dünyanın merkezi zanneden, o olayla bunu bağdaştıran kötü kafalı fesat, fitne yapıp Yüksel beye tweeti atan insanlardan kaynaklanıyor. Bence olay bu kadar basit. Yüksel bey de medeni bir insan gibi kendi tarzında kimin kim olduğunu bilmediği için sosyal medyadan herkese cevap veriyor. Samsunspor kulübü olarak kimseden özür dileyecek bir hareket yaptığımızı düşünmüyorum. Zaten de böyle bir özür de dilemiyorum. Olayın buralara kadar geleceğini bilseydim asla o pankartla da çıkmazdım. Bu pankartla çıktıktan ve bu olay olduktan 4 gün önce forma dağıtımında böyle bir olay yaşandığını gördüm. Onun bununla hiçbir bağlantısının olacağını düşünmüyorum. ‘Samsun’un çocukları Samsunsporludur’ kampanyasını, gerçekten Samsunlu bir takım öğretmenlerimizin bürokrasideki Samsun aleyhtarı onca yapılanmaya karşı kahramanca sürdürdükleri Samsunluluk kampanyasını 2-3 senedir Milli Eğitim Bakanlığından alınmış izinle sürdürüldüğünü biliyorum. Bizim Samsunspor olarak hiçbir karşılaşmaya federasyondan izin almadan bir pankartla çıkma hakkımız yok. Dolayısıyla biz bunun iznini alıp da çıkmışız. Kimseye mesaj falan da vermedik. Ayrıca bizim, Trabzonlu insanlar, Trabzonsporlu yöneticiler, Trabzonspor’un sembolleşmiş futbol adamları ile İsmail Uyanık – Samsunspor ilişkisinde, hangi seviyede dostluklarımızın olduğunu herkes çok iyi bilir. Trabzonspor camiasından, başkanına kadar herkes çok iyi bilir. Ben bunları kara bir mizah olarak görüyorum. Güleceğim, gülemiyorum. Etkilerini gördükçe gülemiyorum.”


Yüksel Yıldırım’ın vakıf adına ciddi sayıda forma satın aldığını belirten İsmail Uyanık, “Yüksel Yıldırım’ın yönetici olduğu bir vakıf var. Rahmetli babası ve annesi adına kurduğu bir okul var. O okulu yöneten ve başka hayır işlerinde de kullandığı bir vakıf var. Bu vakıf iyi niyetle Samsunspor’dan ciddi sayıda forma satın aldı. Bunu bu şehrin çocuklarına dağıtmak üzere bir kampanya düzenledi. Bu kampanya çerçevesinde de bir insanın hayatındaki en kıymetli varlığı olan kızı ve oğlu bu kampanyaya katkıda bulunmak üzere Samsun’a gönderdi. Bu güzel organizasyonda bu genç kardeşlerimiz daha önceden belirlenen 3 okulda forma dağıtımı yaptılar” diye konuştu.


Okulda forma dağıtımı olacağı halde çocuğunu okula Trabzonspor formalı gönderen ailenin bilinçli bir aile olmadığını belirten İsmail Uyanık, “Okulda forma dağıtımında bu olaylarla birlikte gördüğüm bir video var. Bu video da Yüksel beyin kızı gayet zarif bir şekilde etkinliğin yapılacağı okula gidiyor. Orada bütün çocuklara forma giydiriliyor. Orada da bir hoca kameraya giriyor, bir çocuğa, ‘sen de giyer misin’ diyor. O çocuk da o sevimliliğiyle Zeycan ablasının karşısına geliyor, Zeycan’da bütün zarafetiyle ‘formayı giymek istiyor musun’ diyor. Çocuk da ‘evet’ diyor ve formayı giydiriyor. Gayet masumane, gayet spontane gelişmiş bir olay. Buradaki bu olay benim anlayamayacağım, anlamak istemediğim bir takım yerlere gitmiş. Bunu Trabzonspor düşmanlığına getiren zihniyet, bu zihniyetin kimlerin uzantısı olduğunu, nereden kaynaklandığını tahmin ediyoruz ama güçleri yetmeyecek. Bu şehrin Samsunluluğunun, Samsunculuğunun tekrar ayaklanmasını, Samsunsporlu olmaktan iftihar eden insanların Türkiye’nin her tarafında formalarla gezmesini, Samsunspor’un başarılı olmasını engelleme şansını onlara vermeyeceğiz. Buradaki sorum şu; bugün Hristiyanlar bile oruç tutulan Müslüman mahallelerinde yemeklerini ortada yiyip içmiyorlar. Toplumun geneline bir saygı söz konusu. Toplumun değer verdiği bir olayda orada küçücük bir çocuğu kullanarak, o çocukta bu olayın nasıl bir travma yaratacağını hiç düşünmeden ona forma giydirip sanki bir şeyleri ispatlamak için oraya arkadaşlarının Samsunspor formasıyla donatılacaklarını bildikleri halde o çocuğu oraya gönderen zihniyeti kınıyorum. O çocuğun yaşadığı travmayı yaşatan ailenin bilinçli bir aile olduğunu düşünmüyorum” dedi.


19 Mayıs Stadyumunun iyi niyetle yapıldığını fakat birçok eksiğinin olduğunun altını çizen İsmail Uyanık, “Stadımız çok iyi. İyi niyetlerle yapılmış. Ama maalesef bir sürü eksiği olan, beğenmediğimiz etrafı dağlarla çevrili olan statlardaki zemin bizim zeminimizden çok daha iyi. Bizim futbolcularımız stadın belirli bölümlerinde bataklıkta gibi oynuyorlar. Dolayısıyla futbolcuları tribünler mutlaka motive ediyor. Muhteşem bir seyircinin önünde oynamak hem bizim futbolculumuzu hem de rakip futbolcuyu motive ediyor. Fakat ortada bir zemin olayı var. Bu gerçekten çok üstünde durulması gereken bir konu. Özellikle futbol oynamak isteyen, yerden oynamak isteyen taktiklerde bu zemin ciddi bir sorun oluşturuyor” ifadelerini kullandı.