Samsun'daki şirketten çay skandalı! ÇAYKUR açıkladı

Samsun'daki şirketten çay skandalı! ÇAYKUR açıkladı

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Samsun'daki şirketle ilgili skandalı ortaya çıkarttı.

Samsun Haber:ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim,'' Samsun’da bir şirket çürüterek verdiğimiz çöp çayı aldı, fırınladı, karbonatla karıştırdı, çay diye piyasaya sürdü'' dedi.

 ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, gübre yapımında kullanılması için verilen çay çöplerinin içerisine katkı maddesi konularak piyasaya çay olarak sürüldüğünü tespit ettiklerini belirterek, fabrikalardan çay çöpü çıkışını kaldırdıklarını söyledi.

Alim, “Sanki kişilere borçluymuşuz gibi ‘Vermiyorsun neden vermiyorsun?’, vermiyoruz işte. Güvencimiz, inancımız yok. Nereye verirsek bu kontrol edilemiyor, kontrol edilme şansı da yok” dedi.


"Çay çöpü suistimal edildi"

Organik gübre yapımında kullanılması için dışarıya kontrollü bir şekilde verilen çay çöpünün suistimal edildiğini, art niyetli kişiler tarafından içerisine katkı maddesi karıştırılarak piyasaya paketlenmiş çay olarak sunulduğunu ve bu nedenle çay çöpünün verilmesini kaldırdıklarını belirten Alim, “Bizim atık çöp çaylarımız piyasaya kuru olarak çıktığı zaman çay oluyor, çay olarak bize tekrar satılıyor. Hatta 40-50 bin tondan satılıyor. Biz bu anlamda çöp çaylarımızın birçoğunu vermemeyi yeğliyoruz. Hatta vermeyince de sıkıntı oluyor. Sanki kişilere borçluymuşuz gibi ‘Vermiyorsun neden vermiyorsun?’, vermiyoruz işte. Güvencimiz, inancımız yok. Nereye verirsek bu kontrol edilemiyor, kontrol edilme şansı da yok. Gidiyor sağda solda, merdiven altı fabrikalarda karbonatla, onla bunla karıştırılıyor, kırılıyor, tekrar bize çay olarak sunuluyor. Geçen yıllarda Samsun’da bir şirket, çürüterek verdiğimiz çöp çayı aldı, fırınladı, karbonatla karıştırdı, çay diye piyasaya sürdü. Hatta bu yıl birkaç solucan gübresi için alıyoruz diyenler oldu. Solucanın kuru ortamda yaşama şansı yok diye biliyorum. Kuru liflerin içinde solucan yaşar mı, yaşamaz. Diyoruz ki size çürütülmüş çöp verelim diyoruz. Hayır diyor illa da lif vereceksiniz. Bunu verdik, sonra birisi verdiğiniz çöplerden çay geldi dedi, biz de kestik” açıklamasında bulundu.