Türk askeri vurdukça terör sevicileri kuduruyor

Türk askeri vurdukça terör sevicileri kuduruyor

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 9 Ekim 2019 tarihinde başlattığı Barış Pınarı Harekatını uluslararası arenada farklı lanse etmeye çalışan terör yandaşları sosyal medyada birçok yanlış fotoğraf ve video dolaşıma soktu.

Barış Pınarı Harekatı kapsamında Türkiye tarafından sivillere yönelik bombardıman yapıldığı iddiasından tutun da içinde sivillerin bulunduğu bir minibüsün bombalandığına kadar bir çok yanlış fotoğraf ve video Barış Pınarı Harekatı karşıtı terör sevicileri tarafından sosyal medyada paylaşılıyor.


Barış Pınarı Harekatına karşı yapılan bu algı operasyonunda kullanılan video ve fotoğrafların asıl hikayesini paylaşıyoruz.

  1. Barış Pınarı Harekatı kapsamında Suriye’de Türkiye tarafından yapılan bombardımanı gösterdiği iddia edilen bir video aslında aylar önce Rusya’nın Suriye’de yaptığı bir hava operasyonundan.
    Bahsi geçen görüntülerin orijinal halinin ilk olarak 8 Temmuz 2019’da video paylaşım sitesine yüklendiğini söylemek mümkün. Havadan atılan bir bombanın patlama anının yer aldığı videonun açıklamasında ise “İdlib’e bağlı Kafr Ein kentindeki cihatçı gruplara yapılan hava saldırısı” ifadesi yer alıyor.


2. Yine sivillerin bulunduğu bir binanın patlatıldığı iddiasıyla paylaşılan fotoğrafın Barış Pınarı Harekatı sırasında çekilmediği ortaya çıktı. Fotoğraf, aslında 2016’da Cizre’de meydana gelen bir yangın sırasında çekilmiş.

3. Sosyal medyada paylaşılan bir videonun, Barış Pınarı Harekatı kapsamında Türkiye tarafından yapılan hava harekatında yaralanan ve hayatını kaybeden insanları gösterdiği iddia edildi. Video 2017 yılında IŞİD tarafından Mısır’daki bir kiliseye düzenlenen bombalı saldırının ardından kaydedilmiş. Barış Pınarı Harekatı ise 9 Ekim 2019’da başladı.

4. Yine sivillerin katledildiği iddiası ile paylaşılan yalan bir videoda kanlar içinde görülen bir kadın var. Videonun Barış Pınarı Harekatı sırasında çekildiği iddiası doğru değil. Video, Ağustos 2016’da Suriye ordusunun Haseke’de yapmış olduğu hava operasyonundan. Video BBC’nin Suriye ekibinden Riam Dalatti’ye ait. Dalamatti, 19 Ağustos 2016 tarihinde yayımladığı gönderide Haseke’de hava saldırıları sayısının arttığını ve sivillerin hedef alındığını belirterek, bu operasyonla bağlantılı olarak iddia konusu videoyu tweetine eklemiş. Dolayısıyla, söz konusu videonun Barış Pınarı Harekatı ile ilgisi olamaz.

5. Sosyal medyada paylaşılan bir videonun Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Barış Pınarı Harekatı sırasında Suriye’deki Tel-Abyad kentini bombaladığını gösterdiği iddia edildi. Ancak görüntüler Barış Pınarı Harekatı’ndan değil. Ocak 2018’de başlayan Afrin Zeytin Dalı Harekatı’ndan olduğu belirtilerek de sosyal medyada paylaşılan video aslında 2010’da ABD’nin Kentucky eyaletinde gerçekleşen “Knob Creek Machine Gun Shot Night” isimli makineli silah etkinliğini gösteriyor. Yılda 2 defa gerçekleşen silah atma etkinliğine yaklaşık 20 bin kişi katılıyor.