Cumhuriyetle Yaşıt Takım; Çarşambaspor

Cumhuriyetle Yaşıt Takım; Çarşambaspor

Samsun'u, Samsunspor'dan sonra profesyonel liglerde en uzun süre temsil eden takımdır Çarşambaspor ve üstelik Cumhuriyet ile yaşıttır, yani 1923'te kurulmuştur. 1923'ten itibaren Samsun futbolunun önemli motiflerinden birisi olan yeşil-beyazlılar 1983-84 sezonunda yeniden tesis edilen Türkiye 3. Ligine katılmıştır.

İlk yılını 2. olarak tamamladıktan sonra ertesi yıl 3. Lig şampiyonu olmuş ve 2. Lige ( yani bugünkü Birinci Lig ) yükselmiştir. Takımın özelliği son derece yerli olmasıdır. Sadece Çarşamba’nın değil Samsun amatörün yetenekli gençlerini toparlamıştır. Asıl dikkat çeken yanı ise Samsunspor’u Birinci Lig’de şampiyonluğa oynatan Menteşoğullarının Çarşambaspor’a el atmalarıydı. Hasbi Ağa Samsunspor’u omuzlarken amcaoğlu Ahmet Menteşoğlu da Çarşambaspor’a sahip çıkmıştı. ( Samsun futbolunda unutulmaz izler bırakan her iki başkanı da rahmetle anıyoruz bu vesileyle… ) 

İşte o Çarşambaspor, belli bir kuşağın çocukluk yıllarının Samsunspor’dan sonra gelen ikinci takımıydı.

1986-87 sezonunda Samsunspor, Birinci Lig’de 22 hafta lider kalıp, şampiyonluğu zorlarken aynı kaderi Çarşambaspor İkinci Lig’de yaşıyordu. Menteşoğlu kardeşlerin işlerindeki aksaklık eş zamanlı olarak iki takımı da bir alt lige indirecekti. Çarşambaspor, Adanaspor, Bakırköyspor ve Gençlerbirliği gibi takımlara şampiyonluk kaptırmıştı o yıllarda. Hakkı, Küçük Bülent, Adem, İbrahim, Osman, Mustafa, Galip, Kenan, Turgay, Cazip, Ethem gibi isimler halen hatırlarda, bir de daha sonra Galatasaray’da kaleci ve kaleci antrenörü olacak olan Nezihi.

1990 ile 2003 yılları arasında Yeşilırmak Stadı’nda Sivasspor, Giresunspor, Orduspor gibi takımları misafir ve mağlup etti Çarşambaspor. İkinci Lig yıllarında ise Gaziantepspor, Adanaspor, Kayserispor gibi takımları dize getirmişti. 1993-94 sezonunda ise Çarşamba ilçesi 3. Ligde 2 takıma birden sahipti; Çarşambaspor ve Çarşamba Beldespor…

Çarşambaspor, 2011-12’deki tek sezonluk 3. Lig macerası dışında, son yıllarda Bölgesel Amatör Lig’de oynuyor. Bu sezona iyi başlayan takımda hedef profesyonel liglere dönmek.