İŞKUR'un skandalını Sayıştay raporları ortaya çıkardı!

İŞKUR'un skandalını Sayıştay raporları ortaya çıkardı!

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) için hazırlanan 2018 Sayıştay Raporu'nda yeni bir skandal ortaya çıktı.

İŞKUR, Toplum yararına Programlar (TYP) kapsamında sadece işsiz insanları işe alması gerekirken, tam 1003 işi olan kişiyi işe aldı.

İŞKUR’un buTYP skandalınıSayıştay Raporları ortaya çıkardı!

İŞKUR kayıtlarındaki usulsüzlükler raporda resmen kanıtlandı. Sayıştay, işsizlerin ve özellikle iş bulmakta dezavantajlı olanların yararlanması gereken Toplum Yararına Program (TYP) ile ilgili incelemesinde, 1003 kişinin hem TYP’den yararlanıp hem de gelir getirici işte çalıştığını tespit etti.

Rapora göre bu kişilere ödenen para 4 milyon 269 bin 233 lira 80 kuruş oldu.

İŞKUR’UN TYP SAVUNMASI

İŞKUR, TYP’deki usulsüzlüğe ilişkin yaptığı savunmasında ise; TYP’ye başvuru süresinin beş gün olduğunu, bu zaman zarfında İŞKUR ve SGK’nin sitemlerinde hatalar yaşanabildiğini söylemekle yetindi.

SGK mevzuatının uygun görmesi nedeni ile bazı kişilerin programdan arda kalan zamanlarda sigortalı şekilde çeşitli işlerde de çalışmalarının mümkün olduğunu belirten İŞKUR, kişilerin program süresince günlük olarak sigortalılık durumunun sorgulanmasının ise, ortaya çıkaracağı teknik ve idari yükler nedeni ile mümkün olamadığını iddia etti.

Vatandaş, İŞKUR’da ortaya çıkan bu ayrımcılık iddialarına karşı büyük tepki gösterdi. Birçok vatandaş, İŞKUR’un resmi web sayfasında yer alan açık iş ilanları olmasına rağmen, İŞKUR şubelerine gittiklerinde ‘’böyle bir alım yok’’ dediklerini iddia ettiler.