Ağız ya da Göz Kuruluğu Romatizmal Hastalık Belirtisi Olabilir!

Ağız ya da Göz Kuruluğu Romatizmal Hastalık Belirtisi Olabilir!

Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, 'Sjögren Sendromu' hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Samsun Haber: Liv Hospital Samsun Romatoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, “Sjögren Sendromu” hakkında bilgilendirdi.

Sık Su İçme İhtiyacı Hangi Hastalığın Habercisi?

Prof. Dr.Mehmet Sayarlıoğlu, “Göz kuruluğu gözde batma, yanma, kum kaçmış, toz kaçmış gibi bir his varlığı ile kendini gösterir. Ağız kuruluğu ise hastaların sık sık su içme ihtiyacının olması, gece uykudan ağız kuruluğuyla uyanması ya da bir bisküvi yerken bile su içme ihtiyacı hissetmeleri ile kendini gösterir. Ağız ve göz kuruluğu yaygın bulgular olmakla birlikte bir grup hasta genel vücut ağrısı, halsizlik ya da eklem ağrılarıyla gelebilirler. Bu bulgularSjögrenSendromu’nun en çok görülen bulgularıdır. Bunların dışında Sjögrensendromu daha nadiren akciğeri, böbrekleri, beyini ve uç sinirleri etkileyebilir. Tükürük bezlerinde şişmeler olabilir” dedi.

Sjögren Sendromu Nasıl Bir Hastalıktır?

Sjögren Sendromu hakkında bilgi veren Sayarlıoğlu, “Sjögrensendromu genellikle erişkin (40-50 yaş) kadınların hastalığıdır ve sık görülen romatizmal hastalıklardandır. Savunma sisteminin hücreleri kendi dış salgı bezlerine saldırmakta ve buralarda fonksiyon kaybına yol açmaktadır.Sjögrensendromu; otoimmun yani vücudun kendi hücrelerine karşı savaş açtığı hastalıklar arasındadır. 40-50 yaş arasındaki kadın hastalarda sıktır. Hastalık tipik olarak gland adı verilen salgı bezlerini tutmaktadır. Göz, ağız, burun, cilt tutulumu en sık gözlenen bulgulardır” diye konuştu.

Mehmet Sayarlıoğlu, “Sjögrensendromu bazı romatizmal hastalıklara eşlik edebilir. Başta romatoidartrit olmak üzere sistemik lupuseritematozus, skleroderma, inflamatuar kas hastalıkları ve vaskülit (damar duvarı iltihabı) gibi romatizmal hastalıklara eşlik eder. Bu durum sekonder (ikincil) Sjögren hastalığı olarak isimlendirilmektedir. Sonuç olarak başka bir nedene bağlanamayan ciddi göz kuruluğu ve ağız kuruluğu olan hastalarda, eşlik eden bulgular da varsa Sjögrensendromundan şüphelenilmesi gerekmektedir” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.