Gebeliğin ilk 3 ayında omega 3 tüketimi önemli

Gebeliğin ilk 3 ayında omega 3 tüketimi önemli

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr.Fügen Sönmez önemli açıklamalarda bulundu.

Gebeliğin ilk dönemlerindeyeterli miktarda Omega 3 tüketmenin bebeğin beyin ve sinir sistemini koruyarak bilişsel zekâsını artırdığını belirtenVM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr.Fügen Sönmez, “Gebeliğin ilk üç ayında haftada iki kez balık, günde iki adet ceviz, haftada iki öğün yeşil ıspanak ve semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi gerekir” dedi.

Gebeliğin ilk 3 ayında birçok hormonun artması sebebiyle annede bulantı, kokulara hassasiyet ve kusma görülebiliyor. Bu nedenle ilk 3 aylık dönemde sağlıklı beslenmeye büyük önem verilmesi gerekiyor.Anne adaylarına gebeliğin ilk üç ayında dikkat edilmesi gerekenler konusunda önerilerde bulunan VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fügen Sönmez, gebelik döneminde dengeli beslenme ve kilo kontrolünü sağlamak için tek yönlü beslenmeden kaçınılarak tüm besin gruplarından yeterli miktarda tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Sık aralıklarla az miktarda beslenin

Gebeliğin ilk 3 ayında annenin sık aralıkla az miktarlarda beslenmesi gerektiğini ifade eden Op. Dr. Fügen Sönmez, yağsız, kokusuz, baharatsız ve tuzlu yiyecekler ile kraker, beyaz leblebi gibi atıştırmalıkların bulantının bastırılmasında faydalı olacağının altını çizdi.

Balık bilişsel zekâyı artırıyor

Gebelikte balık da önemine değinen Op. Dr. Fügen Sönmez, “Gebeliğin başlangıçlarında Omega 3 kullanımı beyin ve sinir sistemini koruyarak, bilişsel zekâyı artırması yönünden çok önemli bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda plasenta içindeki kanın akışkanlığını sağlar. Bunun için haftada iki kez balık, günde iki adet ceviz, haftada iki öğün yeşil ıspanak ve semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi gerekir. Eğer bunlar tüketilemiyorsa ve balık sezonu değilse, Omega 3 tabletleri de tüketilebilir” şeklinde konuştu.

Süt ve süt ürünlerini ihmal etmeyin

Kalsiyum tüketimine de dikkat çeken Op. Dr. Sönmez, “Hücrelerin işlevi için kalsiyum gereklidir. Annedeki kalsiyum depolarını bebek kullanır. Anne hamileliği süresince yeteri kadar kalsiyum alamazsa doğum sonrasında kemik erimesi sorunuyla karşı karşıya gelebilir. Bunun için tüketilen süt ve süt ürünleri de çok önemlidir. Kişi süt tercih etmezse yoğurt veya peynir yemelidir. Günde bir buçuk litre su tüketmelidir. Anne adayı ilk üç ayda günlük aktivitelerini yapabilir ve normal hayatına devam edebilir” dedi.