Haftanın Kitabı:Berzem

Haftanın Kitabı:Berzem

Haftanın kitabı...

Tarihi roman, roman türleri içinde kendine has çizgisi ve kuralları olan bir biçimdir. Elbette sanat adına birtakım gerekleri olduğu gibi okur adına da birtakım beklentileri olduğunu söylemek lazım. Öyle ya? Bir tarihi roman neyi amaçlar? 

Türkiye’nin Selçuklu tarihi konusundaki nadir uzmanlarından birisi olan Erkan Göksu Hoca böyle bir çabanın içine girmiş; iyi de etmiş. Hoca’nın Berzem’i kaleme almaktaki amacının NOBEL Edebiyat Ödülü olmadığını söylemek lazım, ama eğer amacı Selçuklu tarihinin belli bir devresini roman vasıtasıyla anlatmak öğretmek ise bunu fazlasıyla başardığını söylemek gerekiyor. 

Berzem, kendini okutabilen bir roman. Hoca’nın konuya hakimiyeti zaten tartışılabilecek bir şey değil ancak bunu bir roman kurgusuyla anlatabilmek öyle herkesin harcı olmasa gerek. Erkan Hoca bunu yapabilmiş. 

Romana adını veren Berzem Kalesi hadisesine romanın sonlarında tesadüf etmekle birlikte ana hikaye Sultan Melikşah dönemine ait. Bağdat’ta bulunan Halife ile siyasi otorite olan Selçuklular arasındaki bir mesele üzerine ordusuyla Bağdat’a gelen Sultan Melikşah’ın şahsında dönemin Nizamülmülk yahut Halife El Muktedim gibi tarihi şahsiyetleri de görebiliyoruz. Erkan Hoca, devrin insan ve mekan manzarasını gayet başarılı bir şekilde tasvir etmiş. Adeta bir roman okuturken, çaktırmadan genel Selçuklu tarihi dersi de verir gibi… 

Özellikle “Bir topluluğa olan kininiz sizi adaletsizliğe yönlendirmesin.” mealindeki ayetin bulunduğu bölüm bugünün muktedirlerine de bir ikaz gibiydi. 

Hasıl-ı kelam, Erkan Göksu Hoca, asıl alanı olan tarihçiliği, edebiyatçılığa güzelce işlemiş bu romanında. Döneme ilgi duyanlara mutlaka tavsiye edilir.