Samsun'dan seslendi! Binlerce insan issiz kalacak

Samsun'dan seslendi! Binlerce insan issiz kalacak

Samsun Diş Teknisyenleri Dernek Başkanı Adnan Öz,10 binin üzerinde insanın işsiz kalacağını söyledi.

Samsun Diş Teknisyenleri Dernek Başkanı Adnan Öz, Danıştay’ın diş protez laboratuvarlarında çalışan yardımcı personel ibaresini iptal etmesine tepki gösterdi.

Öz, bu iptal ile yaklaşık 10 binin üzerinde insanın evine ekmek götüremeyerekişsiz kalacağını söyledi.

Adnan Öz, “Bakanlık, diş protez üretimindeki eleman yetersizliği nedeniyle hızlandırılmış bir eğitim programı çerçevesinde mevcutta çalışan ama belgesi olmadığı için sıkıntı yaşayan 10 binin üzerinde ve sınavlarda başarılı olan insana yardımcı personel belgesi vermiştir. Bu personelin yaklaşık 5 bini, sağlık müdürlüklerinden verilen çalışma belgeli ve diğerleri de çalışma belgesiz mesleklerini icra edip ailelerinin nafakasını alın teri ve helal yollardan kazanmaktadır. Bu elemanlar şu an ülkemizde üretilen toplam diş protezin yarısından fazlasını üretmektedirler'' açıklamasında bulundu.

Binlerce insan işsiz kalacak

Öz;''Bu sorun çözülmez ise hem 10 binin üzerinde insan işsiz kalacak hem de diş protez üretimi de sekteye uğrayacak. Yani sistem felç olacak. Çünkü laboratuvarlar diş hastaneleri ile sözleşme karşılığı diş protez üretmektedir. Bu elemanlar çalışamaz ise laboratuvarlar, yeterli diş protezi üretemez ve bu konu kaosa döner. Uzun vadede ise Samsun, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa gibi diş protez yapımında merkez olmuş illerde diş protez meslek liseleri açılmalı ve haftada en az 20 saat staj zorunluluğu getirilmelidir” dedi.