Aşure Günü yapılması gerekenler nelerdir? Aşure Günü okunacak dualar

Aşure Günü yapılması gerekenler nelerdir? Aşure Günü okunacak dualar

Aşure Günü hangi ibadetler yapılmalı? Aşure Günü, Muharrem ayının 10. günü idrak ediliyor. İslam'a göre, Aşure Günü, Müslümanların hem ibadet hem de sosyal içerikli hayır-hasenat yapma bakımından büyük bir faaliyet içinde olmaları gerekiyor.

Bugün Muharrem ayının 10. günü olan Aşure Günü... Aşure, paylaşmanın ve dayanışmanın, birlik ve beraberliğin simgesidir.

Peki, Aşure Günü neler yapılmalı?Aşure Günü'nün fazileti nedir? Aşure Günü okunacak dualar neler?

 AŞURE GÜNÜ NELER YAPILMALI?

1. (Farz namazlar dışında nâfile) Namaz (kılmak),

2. Oruç tutmak,

3. Sıla-i rahim (akrabayı arayıp sormak)

4. Sadaka vermek,

5. (Boy abdesti) Gusül (almak),

6. Sürme çekmek,

7. Bir âlimi ziyâret etmek,

8. Bir hastayı ziyaret etmek,

9. Yetim başı sıvazlamak,

10.Çoluk çocuğa bolluk yapmak,

11.Tırnak kesmek,

12.Bin kere İhlâs Sûresi okumak. (Mâü'l-ayneyn, Na'tü'l-bidâyât, sh:166-167)

AŞURE GECESİNİ İHYA ETMENİN FAZİLETİ

Aşure gecesi ihyası müstehab olan gecelerdendir. Nitekim Ebû Hüreyre'den (R.A.) rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (S.A.V.) şöyle buyurmuştur: "Her kim o günde oruç tutarsa, kırk seneye keffâret olur (o kadar günahı da olsa silinir). Aşure gecesini ihyâ edip de o günde oruçlu sabahlayan kimse, (çok kolay öleceği için) öldüğünde nasıl öldüğünü bilmez."

Hazreti Ali'den (R.A.) rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (S.A.V.) şöyle buyurmuştur: "Her kim aşure gecesini (ibâdetle, zikirle, namaz ve duâlarla geçirerek) ihya ederse, Allâh-u Te'âlâ da onu dilediğince ihyâ eder."

Allâh-u Te'âlâ'nın meşîeti (dilemesi) sonsuz olduğuna göre, bu geceyi ihyâ edenin iki cihanda nihâyetsiz sûrette ihyâ olacağı, âbâd olacağı, her türlü murâdına nâil olup, her korkusundan emin olacağı âşikârdır. Bu müjde sınırlı kılınmayıp Allâh-u Te'âlâ'nın sonsuz dilemesine havâle edilirse artık onun sınırını kim çizebilir?!

Ebû Hüreyre (Radıyallâhu Anh)dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her kim âşûrâ gecesini (ibâdetle, zikirle, namaz ve duâlarla geçirerek) ihyâ ederse, sanki o kişi Allâh-u Te'âlâ'ya semâvât ehlinin ibâdeti kadar ibâdet etmiş gibi olur."

.