Samsunlu üreticiler çözüm istiyor

Samsunlu üreticiler çözüm istiyor

Samsun'un Bafra ilçesinde fındık üreticileri, en büyük sorunları olan tapusuz fındık alanlarının bir an önce çözüme kavuşması yönünde talepte bulundu.

Samsun'un Bafra ilçesinde Bafra Ziraat Odası Başkan Osman Tosuner ve yönetim kurulu üyeleri, fındık hasadı yapan üreticilerin sorunlarını dinledi.

Tapular sahiplerine verilsin

Osman Tosuner yaptığı açıklamada; “Bafra’da yaklaşık 18 mahallede fındık üreticileri var. Bu 18 mahallenin 11'inde vatandaşlar geçimini fındıktan sağlıyor. Bafra’da fındık olan mahallelerin yüzde 70’inde tapu yok. En büyük sıkıntımız bu. Bu seneki hava şartlarının normal gitmesi verimin ve kalitenin yanı sıra fındığın ince kabuklu olması kaliteyi çok arttırdı. 5 seneden beri bütün fındık alanlarını hem hasatta geziyoruz hem de hasat sonunda danışmanlarımızla fındık seyretmesinden, budamasından gübrelemeye kadar bütün üreticileri biz bilgilendiriyoruz. Bizim burada tek sıkıntımız tapusuz alanlardaki fındığı devlete vermekte çok sıkıntı çekiyoruz. Tapusu bulunmayan fındık alanlarının bir an önce 2B kapsamına alınarak tapuların sahiplerine verilmesini istiyoruz” dedi.

Üretici zararını alamadı

Yeşilköy Mahallesi'ndenfındık üreticisi Göksel Düzgüneş, 'Geçen sene fındık verimi olmadı. Bu sene rekolte fazla. Verimler çok güzel. Geçen seneki fiyatlardan bu seneki fiyatlar daha iyi. Geçen sene fındık olmadığı halde fındık fiyatları iyi değildi. Üretici zararını da alamadı. Tapusu olan kişi para alıyor, tapusu olmayan kişi tapu alamıyor. Niye böyle oluyor. Fındığa destekte vermesin, üreticiye destekte vermesin, üreticinin malına para versinler. Millet yakıta çalışıyor. Bütün çiftçiler ilaca, yakıta çalışıyor' dedi.

FINDIK VERİMİ ARTTI

Ziraat Odası Tarımsal Danışmanlık Birimi Ziraat Mühendisi Yasemin Pala, 'Bu sene dönüme ortalama 250-300 gram bir fındık alımı var. Geçen sene bu oran daha azdı. Bu sene üç kat arttı. İklim şartlarının elverişli olması nedeniyle çiftçilerimizin bakım, budama ve gübreleme yapmasından dolayı fındıkta bir besleme oluşuyor ve verim daha da artıyor' dedi.