Fındık üreticileri dikkat! Fındıkta gizli tehlike

Fındık üreticileri dikkat! Fındıkta gizli tehlike

TZOB üyesi Arslan Soydan, fındıkta yaşanan gizli tehlikelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ordu’da son zamanlarda etkili olan sağanak yağış, fındık üreticilerinin bahçelere girmesini de engelliyor.

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Ağustos ayı birlikte başlayan fındık sezonu ile birlikte bölgede sağanak yağışların etkili olduğunu söyledi.

ISLAK FINDIK BEKLETMEYİN

Son bir haftadır ciddi şekilde yağmur yağdığını, bu şekilde toplanan fındıkların çuvallarda bekletilmemesi gerektiğini ifade eden Arslan Soydan, “Üreticilerimiz fındıklarını ıslak bir şekilde topladıkları zaman o çuvalı gün içerisinde muhakkak harmana getirmesi ve hemen dökmesi lazım. Islak fındığı çuvalda bekletmek doğru olmayacaktır, o sıkışmadan dolayı bozulmasına sebep olabilir. Harmanda da branda dediğimiz naylon örtünün sürekli havalandırılması lazım” açıklamasında bulundu.

FINDIKTA GİZLİ ÇÜRÜK TEHLİKESİ

Bu yıl fındıkta randımanın yüksek olduğuna dikkat çeken Soydan, “Gizli çürük olmaması için muhakkak harmanda havalandırmaya, rüzgar alması için elimizden geleni yapalım. Çiftçilerimiz de zaten bunları en iyi şekilde biliyor. İnşallah havalar da açtığı zaman üreticilerimiz fındıklarını güzelce kurutarak, TMO’nun istediği kriterlerde de hazırladığımız zaman, inşallah iyi bir fiyata satmış olacağız” dedi.