Bayram'da 'Kene Kurbanı' Olmayın!

Bayram'da 'Kene Kurbanı' Olmayın!

Kurban kesimi sırasında pek de fazla ciddiye alınmayan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili Liv Hospital Samsun Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu açıklamalarda bulundu.

Kurban kesimi sırasında pek de fazla ciddiye alınmayan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tehlikesinin yabana atılmaması gerektiğini vurgulayanLiv Hospital Samsun Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Hayvancılık ve hayvan kesimiyle uğraşan, celepler, kasaplar, mezbaha çalışanları, veterinerler KKKA açısında risk altındadırlar. Yeterli önlem alınmadan yapılacak hayvan bakımı veya kurban kesimi sırasında KKKA virüsü bulaşabilir” dedi.

Liv Hospital Samsun Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu,kurban kesimi sırasında gerekli önlemler alınmadığı takdirde hayvanlarda bulunan kenelerden insanlara çeşitli enfeksiyonların bulaşabileceği konusunda uyarılarda bulundu.Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Leblebicioğlu, keneler aracılığıyla insanlara Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının yanı sıra, Riketsiya, tularemi, Lyme hastalığı ve
bakteriyel hastalıkların da bulaşabileceğini söyledi.

Kırsal alanda yaşayanlar risk altında

Daha çok yaz aylarında görülen KKKA hastalığının başlıca Hyalomma tipi kenelerin tutunması ile bulaşan, ateş ve kanama ile karakterize bir virüs hastalığı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Keneler büyük baş hayvanlarda (inek, koyun, keçi); tavşan ve kuşlarda hastalık yapmadan bulunabilmektedir. KKKA kırsal alanlarda yaşayanlarda, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlarda ve çalılık, ormanlık alanlarda piknik yapan kişilerde sık görülmektedir. Hayvancılık ve hayvan kesimiyle uğraşan, celepler, kasaplar, mezbaha çalışanları, veterinerler KKKA açısında risk altındadırlar. Yeterli önlem alınmadan yapılacak hayvan bakımı veya kurban kesimi sırasında KKKA virüsü bulaşabilir” dedi.

Sıvı geçirmez önlük ve kalın eldiven kullanılmalı

Ülkemizde kurban kesiminin kuralları gereği bu iş için yarılmış yerlerde yapılması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Leblebicioğlu, şunları söyledi: “Zaman zaman kesim işlemi illegal olarak yol kenarlarında, bahçelerde yapılmaktadır. Bu durum hayvanlardan enfeksiyonların bulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Kurban kesimi ehil kişilerce yapılmalıdır. Kesim yapacak kişilere kesim ve enfeksiyonların bulaşmasının önlenmesi konusunda eğitim verilmelidir. Kan
ve hayvanın vücut sıvılarından bulaşmayı önlemek için sıvı geçirmez önlükler ve kalın eldiven kullanılmalıdır. Hayvanın üzerindeki keneler elle çıkartılmaya çalışılmamalıdır.Hayvan derilerine çıplak elle dokunulmamalı, deriler usulüne uygun olarak tuzlanmalıdır.Atıklar ortalıkta bırakılmamalı, derine gömülerek imha edilmelidir. Alınan bu önlemler hayvanlardan insanlara bulaşan diğer hastalıkların da geçişini önleyecektir” dedi.

Elinizle dokunmayın, koparmayın

Kenelerin vücutta kaldığı süre arttıkça hastalık riskinin de arttığına dikkat çeken Prof. Dr.Hakan Leblebicioğlu, bu nedenle kenelerin mümkün olduğunca erken çıkarılmasının hastalığın oluşmasını engelleyeceğini belirtti. Prof. Dr. Leblebicioğlu, alınabilecek diğer tedbirler konusunda ise şunları söyledi: “Eve dönüşte de kişiler vücutlarına kene yapışıp yapışmadığını kontrol etmelidirler. Tüm giysilerin çıkarılarak duş alınması, yeni tutunmuşkenelerin mekanik olarak uzaklaştırılmasını sağlayabilir. Kenelere çıplak elle dokunulmamalı, kopartılmaya ve ezilmeye çalışılmamalıdır.”

Kenenin üzerinde sigara söndüren bile var!

İnternet ortamında kene çıkarılması konusunda oldukça yanlış bilgilerin dolaştığını belirten Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “İnternette kenenin üzerine sabun köpüğü, kolonya, gaz yağı dökülmesi veya üzerinde sigara söndürülmesi uygulamaları yanlıştır. Bu tür yaklaşımlar,kenenin yutağındaki virüsü vücuda bırakmasına neden olur. Keneler, bir pens aracılığıyla
veya bu amaçla kullanılan pens benzeri aletlerle çıkartılabilir. Eğer kişi bu şekilde keneyi çıkartamayacak ise vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna gitmeli ve kene çıkartılmalıdır” dedi.

Lyme hastalığı tedavi edilmezse menenjite yol açabiliyor

“KKKA taşıyan keneler sahil kesimlerinde bulunmamaktadır ama keneler sadece KKKA hastalığını bulaştırmaz” diyen Prof. Dr. Leblebicioğlu, kenelerin ayrıca Riketsiya, tularemi, Lyme hastalığı ve bakteriyel hastalıkların da insanlara bulaşmasından sorumlu olduğunu söyledi.Halk arasında 'Sakırga' olarak bilinen ve Ixodes ricinus türü kenelerin ısırması ile insanlara bulaşan Borrelia Burgdofteri’nin Lyme hastalığına neden olabileceğini de vurgulayan Prof.
Dr. Leblebicioğlu, “Lyme hastalığında ilk belirti olarak deride kenenin ısırdığı bölgede genişleyen bir halka şeklinde kırmızı bir döküntü görülür ve ardından cilt döküntüleri oluşabilir. Ayrıca bu ilk belirtilerin ardından halsizlik, üşüme, titreme, ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, lenf bezlerinde şişme meydana gelebilir. Hastalık erken dönemde tedavi edilmediği taktirde menenjit hastalığına neden olabilir. Lyme hastalığı tedavisinde antibiyotikler kullanılmaktadır” şeklinde sözlerini sonlandırdı.