Güneş koruyucu alırken nelere dikkat edilmeli?

Güneş koruyucu alırken nelere dikkat edilmeli?

VM Medical Park Samsun Hastanesi Medikal Onkoloji Kliniği'nden Doç. Dr. Yasemin Kemal, yaz mevsiminde cilt kanseri riskinin arttığını belirterek, güneş koruyucu alırken nelere dikkat etmek gerektiğini anlattı.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Medikal Onkoloji Kliniği’ndenDoç. Dr. Yasemin Kemal, yaz mevsiminde cilt kanseri riskinin arttığını belirterek,güneş koruyucu alırken nelere dikkat etmek gerektiğini anlattı.

Yaz mevsimi geldi ve güneşli havaların tadını çıkarmak için hepimiz dışarda olmak istiyoruz. Fakat cildimizi güneşten korumayı ihmal etmemeliyiz. Çünkü ultraviyole ışınları cilt kanserlerinin en önde gelen nedenidir. Fazla maruziyet cilt yanıklarına, kırışıklıklara neden olur, ayrıca gözlere de zarar verir. Peki, neler yapmalıyız? Mutlaka şapka ve ultraviyoleye karşı yüzde 99 koruyucu olan güneş gözlükleri kullanmalıyız. Güneş gören cildimize en az 30 faktör (SPF) olan geniş spektrumlu güneş koruyucular kullanmalıyız. Her 2 saatte bir yeniden krem sürmeliyiz. Gölge yerler aramalıyız, özellikle saat 10:00 ile 16:00 arasında güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu zamanlardır ve bu saatlerde gölgede olmayı tercih etmeliyiz.

EN AZ 30 FAKTÖRLÜK KORUYUCU KULLANIN

Geniş spektrumlu ve yüksek SPF'ligüneş koruyucu losyonlar kullanın. Hemen hemen tüm güneş koruyucular güneş yanığına karşı koruyucu olan ultraviyole B’ye karşı korurlar, fakat cilt kanserine neden olan ultraviyole A’ya karşı da koruyucu olmasına dikkat edin.Güneş koruma faktörünün en az 30 SPF olmasına özen gösterin çünkü daha az faktörlü kremler cilt kanserine karşı koruyucu değildir. Koruyucunun suya, denize, terlemeye, buharlaşmaya, sürtünmeye dayanıklı, kokusuz ve renksiz, etki süresi uzun, kullanımı kolay olmalıdır. Suya dayanıklı olması sugeçirmez demek değildir. Mutlaka yüzdükten sonra veya terledikten sonra koruyucunuzu yeniden sürmelisiniz.