Öğrenciler KYK Yurdu Varken Özeli Tercih Etmiyor

Öğrenciler KYK Yurdu Varken Özeli Tercih Etmiyor

Samsun'da Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı yurtlarda sunulan hizmetler 5 yıldızlı otelleri aratmıyor. Öğrenciler de KYK yurtları varken eve çıkmayı veya özel yurda gitmeyi akıllarından dahi geçirmiyorlar.

Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı yurtlarda sunulan hizmetler 5 yıldızlı otelleri aratmıyor.
Samsun KYK'ya bağlı yurtlarda kalan binlerce öğrenci, yurtlardan memnun kaldıklarını ve yurtların oldukça konforlu olduklarını belirtti. Engelli öğrencilere yönelik tasarlanan özel odalar, odalarda mevcut olan banyo, lavabo, çalışma masaları, kıyafet dolapları, sınırsız internet yer alırken yurt binaları içerisinde de spor salonları, açık büfeler, yemekhane, çamaşırhane, kantin, çalışma salonları ve dinlenme salonları bulunuyor.
Engelli öğrencilere yönelik tasarlanan özel odalar, odalarda mevcut olan banyo, lavabo, çalışma masaları, kıyafet dolapları, sınırsız internet yer alırken yurt binaları içerisinde de spor salonları, açık büfeler, yemekhane, çamaşırhane, kantin, çalışma salonları ve dinlenme salonları bulunuyor.
Öğrencilerin oldukça yüksek konforda barındıklarını vurgulayan Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsmail Kasapoğlu; “ İl Müdürlüğümüze bağlı merkezde 9, ilçelerde 8 olmak üzere toplam 17 yurdumuz ve bunlara bağlı 45 tane bloğumuz var. Samsun merkezinde bulunan yurtlarımızın kapasitesi 6 bin 668 kız ve 2 bin 525 erkek olmak üzere toplam 9 bin 213’dür. Üniversite yerleşkesinde bulunan bin 728 kapasiteli erkek öğrenci yurdu olan Karadeniz Yurdu üniversiteye devredilecek olup yine OMÜ Kurupelit yerleşkesinde 4 bin kapasiteli erkek öğrenci yurdu yatırımı bulunmaktadır. Eskiden kapasite yüksek olsun öğrenciler dışarıda kalmasın diye yurtlarda koğuş ve ranzalı sistem uygulanırdı. Öğrencilerin o dönemde yemek yardımları çok azdı. Sadece yurttan başka seçeneği olmayan öğrencilerin kaldığı az ekonomik durumu olan öğrencilerin kalmak istemediği yerlerdi yurtlar. Ancak, devletimiz 2004 yılından sonra başlattığı dönüşümü öğrencileri FETÖ gibi yapılanmaların eline bırakmamak için son derece hızlandırmıştı. ‘Öğrencilerin dışarıda beyinleri yıkanmasın’ gayesi ile hızla yurt kapasiteleri arttırıldı. 2002 yılı öncesi 180 bin öğrenci kapasitesi olan KYK yurtlarında bugün kapasite 730 bin. Üstelik de ranzalı koğuş sistemi değil. Baza, çalışma masaları, buzdolabı ve dolapların olduğu biçimde. Konforumuz en üst seviyede. Öğrencilerimize oda ortamında 24 saat internet hizmeti sunulmakta” dedi.
GÜVENLİK VEYEMEKLER TERCİH NEDENİ
Kasapoğlu, KYK yurtlarında güvenliğin en üst seviyede tutulduğunu söyleyerek; “ Ana kampüslerimiz güvenlik kameraları ile izlenmekte. Her blokta, her nizamiye kapısında 24 saat güvenlik görevlileri var. Öğrencilerin giriş çıkışı parmak izi okuması ile sağlanıyor. Dolayısı ile elektronik ortamda öğrencinin yurtta olup olmadığını çok net bilebiliyoruz. Öğrenci gelmediğinde muhakkak resmi izin almak durumunda. 23.00’dan itibaren yurtlarımıza öğrenci girişi olamıyor. Gerek emniyet güçlerimiz gerekse 112 acil servislerimiz yurtlar konusunda çok hassas ve ne zaman ihtiyacımız olsa anında gelirler. Özel yurtlarda olmayan güvenlik KYK yurtlarında var. Çocuklarını özel yurtlara gönderebilecek ebeveynler dahi KYK yurtlarını tercih etmekteler.Bunda özellikle yemek konusundaki geliştirmelerimiz de önemli rol oynadı. Lokanta kantinlerimiz düzenli olarak tarım müdürlüğü tarafından denetlenir. Bizim kendi bünyemizdeki 4 diyetisyenimiz de mutfakta aktif görev alırlar. Öğrencilerimiz yemek konusunda bir sorun yaşarlarsa yurt müdürüne ve hatta il müdürüne kadar ulaşabilmektedirler. Aynı anda açık büfede 16 çeşit yer alır. Bu aynı anda olan. Gün içerisinde biten yemeğin yerine takviyesi ile çeşit 25’leri bulmaktadır. 8 buçuk TL akşam yemeğinde 4 buçuk TL sabah kahvaltısında devlet katkısı var” ifadelerini kullandı.
YURTLARDA GEÇİRİLEN ZAMANIN KALİTESİ ARTTIRILIYOR
Yurtta kalan öğrencilerin okul dışı zamanlarını en iyi şekilde geçirebilmeleri amacıyla hobi faaliyetlerine yönelik çalışmalar da yaptıklarını anlatan Kasapoğlu şunları söyledi; “ Hemen hemen her yurdumuzda hobi bahçeleri oluşturduk. Amaç öğrencilerimizin streslerini toprakla atıp deşarj olmaları. Üstelik kendileri memleketinden tohum getiren öğrencilerimiz var. Ziraat mühendisliği okuyan öğrencilerimizin koordinesinde kendi memleketinden getirdiği tohumu ekerek kendi sebzesini yetiştiriyorlar. Bu büyük bir nimet. Çarşamba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından alt yapısı hazırlanarak bahçesi uygun olan her yurdumuzda da sosyal alanlar oyun alanları yaptık. Bu sayede öğrencilerimizin yurtlarda geçirdikleri zamanın kalitesinin artmasını ve daha fazla sosyalleşmelerini sağladık. Bunun dışında yurtların içinde şark köşeleri yaptık. Yurtlarımızda faaliyete geçirdiğimiz kütüphanelerimize özellikle öğrencilerin almakta zorlanacağı kitapları koyarak onların daha çok faydalanmasını istedik. Kültürel ve sosyal faaliyetlerin yanı sıra sportif faaliyetlere de imkan sağlıyoruz. Basketbol, Futbol gibi takım oyunlarında Türkiye geneli turnuvalar düzenliyoruz. Bunun dışında her branşı da yaptırmaya çalışıyoruz. Zaten ‘Yurdum spor yapıyor’ projesi altında yapılmakta bu faaliyetler”
BİR, BERABER BÜYÜK TÜRKİYE
Gelen her öğrenciye Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile hem karadan hem denizden Samsun gezdiriliyor. Samsun simidi tattırılıyor. Kasapoğlu yapılan oryantasyon ile öğrencilerin eğitimleri süresince yaşayacakları şehrin kültürünü tarihini ve doğal güzelliklerini bilmelerinin sağlandığını ifade ederek; “Yapılan tüm faaliyetler birlikteliği pekiştirmek için. Biz istiyoruz ki yurtlar sadece barınma yeri olarak kalmasın ikinci bir üniversite hayat üniversitesi olsun. 81 ilden gelen toplumun her kesimindeki insan burada kaynaşsın bir ve birlik olsun. Farklıları ile birlikte bir arada, kardeşçe yaşamayı öğrensinler. Gökkuşağının tüm renklerini yurtlarda sağlıyoruz. Sevgi medeniyetini sağlıyoruz. Cumhurbaşkanımızın bir, beraber, büyük Türkiye misyonunu yerine getirmeye gayret ediyoruz. Bizim sanatsal faaliyetlerimizi anlatsak bu röportaj yetmez. Ebru, hat, resim 28 dalda her türlü sanatsal etkinliğimiz var. Biçki dikiş kurslarımız var. Her akşam bir yurtta hat kursu, bir diğerinde biçki dikiş, bir diğerinde resim, birinde müzik. Boş hiçbir yurdumuz olmaz. Model uçak kursumuz var. Bir çok model uçak yaptık. Her bir öğrencimizin katıldığı onun zevkine ilgisine göre faaliyetler var” şeklinde konuştu.