Rusya ile pasaportsuz seyahetler için görüşmeler başladı

Rusya ile pasaportsuz seyahetler için görüşmeler başladı

'Rus vatandaşların ülkemize kimlikle gelmesinin önünü açmak için toplantılara başladık.''diyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuyla ilgili detaylı görüşmelerin başlayacağını belirtti.

Rusların Türkiye'ye pasaportsuz olarak gelmelerinin önünü açmak istediklerini belirten  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "28 Mart'ta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Antalya'ya geliyor ve Antalya'da bunları detaylı bir şekilde görüşeceğiz. 8 Nisan'da da hep birlikte Moskova'ya gideceğiz." ifadelerini kullandı.

Vizeleri kaldırmak için çalışma içinde olduklarını söyleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, güvenlik nedeniyle bazı ülkelere vize uygulandığını anlatan Çavuşoğlu, bu ülkelerdeki büyük şirketlere de C1 turist vizesi verme yetkisi verdiklerini söyledi.

'ELEKTRONİK VİZE UYGULAMASINI BAŞLATTIK'

Gelen turist sayısında artış yaşanmasını istediklerini dile getiren Mevlüt Çavuşoğlu, elektronik vize uygulamasını başlattıklarını kaydetti. Bakan Çavuşoğlu, "Elektronik vize uygulamasını başlattık. Kafede otururken, televizyon seyrederken elinizdeki telefondan, bilgisayardan ya da tabletten 3 dakika içinde elektronik vizeyi alabiliyorlar. Bazı ülkeler için de ön koşulları kaldırmaya başladık. Örneğin Çin. Hindistan'a yönelik özel çalışmalar var, orada 14 bölgede vize ofisleri açtık. Türkiye'ye gelmek isteyen Hintlilere kolayca vize verelim istiyoruz, çünkü Çinliler, Hintliler kolay para harcıyorlar."dedi.

UKRAYNA'DAN GELEN TURİST SAYISINDA ARTIŞ VAR

Çavuşoğlu, Gürcistan, Ukrayna ve Moldova'ya seyahatlerin pasaportsuz gerçekleştirildiğini söyleyerek, "İki sene içinde pasaportsuz seyahate geçtikten sonra Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı yüzde 100 arttı.700 binden 1,4 milyona çıktı.''dedi.

RUSLARIN PASAPORTSUZ GELEBİLMELERİ İÇİN ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR

Mevlüt Çavuşoğlu konuşmasında, ''Uçak düşürme hadisesinden önce Rusya ile de pasaportsuz, sadece kimlikle seyahatin müzakerelerine başlamıştık. Ama şimdi maalesef bir vize uygulaması bile oldu. Yavaş yavaş vizeleri kaldırıyoruz. Son seyahatimizde Sayın Cumhurbaşkanımızın da ricasıyla tır şoförlerine, iş adamlarımıza ve resmi pasaport sahiplerine vizeyi kaldırdılar, amacımız tamamen vizelerin kalkması ve sonrasında pasaportsuz seyahat. Rus vatandaşların ülkemize gelmesi, pasaportsuz, kimlikle gelmesinin önünü açmak için toplantılara başladık. 28 Mart'ta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Antalya'ya geliyor ve Antalya'da bunları detaylı bir şekilde görüşeceğiz. 8 Nisan'da da hep birlikte Moskova'ya gideceğiz hem ikili yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyi toplantımızı yapacağız hem de Rusya ile de Kültür ve Turizm Yılı başladı, onun açılışını Moskova'da birlikte yapacağız. Bunların hepsi ülkemizin tanıtımı için, daha fazla turistin gelmesi için."ifadelerine yer verdi.