Kolon kanserinin farkında ol!

Kolon kanserinin farkında ol!

VM Medical Park Samsun Hastanesi Medikal Onkoloji Kliniği'nden Doç. Dr. Yasemin Kemal kolon kanseri ve belirtileri hakkında önemli bilgiler verdi.

Kolon yani kalın bağırsak kanseri dünyada en çok görülen kanser türlerinden biri. Aslında erken tanı ile tedavisi mümkün, ancak hastalık çoğu zaman belirti vermeden sinsi sinsi ilerleyebiliyor. 

 

Yapılan araştırmalar, kolon (rektum) kanserinin, ülkemizde kadınlarda en çok görülen 3. erkeklerde ise 4. kanser türü olduğunu gösterdi.VM Medical Park Samsun Hastanesi Medikal Onkoloji Kliniği’nden Doç. Dr. Yasemin Kemal,Kolon Kanseri Farkındalık Ayı’nda olduğumuz şu günlerde hastalığa dikkat çekti, erken tanının önemini anlattı.

ANİ KİLO KAYBINI CİDDİYE ALIN

Kolon yani kalın bağırsak kanseri 50-70 yaş aralığında görülebiliyor. Ailesinde kolon kanseri olanlarda daha erken yaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Diyabet, fazla kilolu olmak, alkol, sigara, ülseratif kolit, Crohn hastalığı ve bağırsak polipleri de hastalığı etkileyen faktörlerden bazıları… Belirtilerin ciddiye alınması, gerekli tahlil ve yaşam değişikliklerinin dikkat edilmesi kolon kanseri riskini yarı yarıya azaltabiliyor. Çok belirgin olmasa da bazı durumlar hastalar için uyarıcı olabilir: Büyük abdest alışkanlıklarında değişiklik, demir eksikliği anemisi, makattan kanama, karın ağrısı, kilo kaybı, baş dönmesi, çarpıntı gibi. Özellikle diyet ve egzersiz yapmadan, istemsiz olarak gelişen kilo kaybı sadece kalın bağırsak kanseri için değil, birçok kanser türü için önemli bir belirti olabilir. 

50 YAŞ SONRASI KONTROL ÖNEMLİ

Hastalık sinsice ilerleyip son aşamaya kadar belirti vermediği için özellikle 50 yaş sonrası, hiçbir şikayeti olmayanlar bile mutlaka kolonoskopi yaptırmalıdır. Ailesinde kalın bağırsak kanseri veya polibi olan, iltihabi bağırsak hastalığı bulunan (ülseratif kolit veya Crohn hastalığı), genetik kanser riski taşıyanlar ve sigara içenlerin ise daha erken yaşlarda kolonoskopi yaptırması gerekebilir.

MANGAL YAPARKEN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN!

Kalın bağırsak kanseri sağlıksız beslenme ile doğrudan ilişkilidir. Özellikle aşırı yağlı yiyecekler, hayvansal yağ tüketimi ve kırmızı et ağırlıklı beslenme kalın bağırsak kanserine davetiye çıkarıyor. Salam-sucuk-sosis-pastırma gibi işlenmiş ve katkılı etten de kaçınmak gerekiyor. Özellikle; mangal gibi pişirme yöntemlerinde etin yanması sonucu bazı kanserojenler oluşabiliyor. Kalsiyum ve D vitamininin kanserden koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Süt ürünlerini ihmal etmemek gerekiyor. Çok su içmek ve hareketli bir yaşam tarzına sahip olmak da hastalıktan koruyor.