'Samsun gavur UNESCO'ya teslim edilmesin'

'Samsun gavur UNESCO'ya teslim edilmesin'

Karadeniz Av Yaban Hayatı Avcılık Federasyonu (KAYHAF) üyesi avcılar, av alanlarının kısıtlandığı gerekçesi ile hem SAMKUŞ'un devre dışı bırakılmasını hem de Samsun'un UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nden çıkarılmasını istediler.

Karadeniz Av Yaban Hayatı Avcılık Federasyonu (KAYHAF) üyeleriCHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Millet İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayati Tekin, Atakum Belediye Başkan Adayı Cemil Deveci’den oluşan heyete sorunlarını anlattılar.
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ninUNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alması nedeniyle Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafındanTerme’denSinop’a kadar tüm kıyı kesiminin avlanmaya kapatıldığını ve bu durumun yasal olmadığını anlatan avcılar mağdur olduklarını dile getirdiler.


KAYHAF İkinci Başkanı Serhat Çelebioğlu;” Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği SAMKUŞ bizim önümüzdeki en büyük engel. Biz bu bitli yorganın avcıların üzerinden kaldırılmasını istiyoruz. Kimse farkında değil ama iş Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde artık çeltik ekilemeyecek bir noktaya varacak. Çünkü UNESCO bu alanda tarım ilacı da istemiyor. Ayrıca deltada bulunan 6 bin manda varlığının yarıya düşürülmesini istiyor. Ekosistemin zarar görmemesi için. Bu nasıl başarılacak? Mandacılara baskı yapılarak. Bunun örneklerini de geçtiğimiz günlerde yaşadık. Yolda manda geziyor diye yetiştiriciye ceza kesildi. Manda sayısı ile doğal dokunun zarar gördüğünü iddia eden bir UNESCO var. Yani benim devletimde, benim belediye başkanım bu memleketi yönetemedi de bu gavur UNESCO’ya teslim ediyorsa bize de yazıklar olsun”
Avcıları dinledikten sonra kürsüye çıkarak konuşan Hayati Tekin; “ Ben kanunsuz iş yapmam. Siz de benim kanunsuz iş yapmamı istemiyorsunuz anladığım kadarıyla. Olmayan bir kanunun size dayatılmasından şikayetçisiniz. Ben kanunsuz iş yapmayacağım gibi fazladan da kanun çıkartmam dayatmam. Kanun ne diyorsa o çerçevede hareket ederim. Avcıları bağlayan kanunların çizdiği sınırlar içerisinde bu kanunlara uymak koşulu ile avlanabilmenizin önünde bir engel olmamalı. Ama ben önceki dönemlerde neye dayanarak Terme’den Sinop’a kadar av yasağı konulduğunu büyükşehir belediyesinin bu yasağı neye dayanarak koyduğunu UNESCO’nun yaptırımının olup olmadığını bilmiyorum. Ezbere konuşmak istemiyorum. Önceki dönemin hesabını da ben verecek değilim. Göreve geldiğimizde bakar değerlendiririz ama kanunlar çerçevesinde” dedi.


AVCILARA POLİGON SÖZÜ


Millet İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan Adayı  Hayati Tekin, avcılara  Samsun’a bir atış poligonu ve içinde butik otelin de yer alacağı bir yaşam alanının da sözünü verdi.


Kızılırmak Deltası yaklaşık 56 bin hektarlık bir alanı kapsıyor ve bu alanın 21 bir 700 hektarı Ramsar alanı. Mustafa BİLİK