Kiralar ne kadar artacak?

Kiralar ne kadar artacak?

Açıklanan enflasyon rakamları sonrasında kiralarda ne kadar artışların yaşanacağı da belli oldu. Peki kiralarda uygulanacak en fazla zam oranı ne kadar oldu?

Kira artışlarına yönelik uygulama Borçlar Kanunu'nun 344. maddesine göre oluşturuluyor. Peki  kiralar ne kadar artacak? Kira artışları nasıl olacak? 

ÜFE YERİNE TÜFE GEÇERLİ OLUYOR

Konutlarda uygulanan kira artış oranları  ÜFE'ye göre yapılıyordu fakat bu durum 18 Ocak tarihinde çıkan torba yasa ile değiştirilerek 12 aylık  TÜFE rakamlarına göre belirlenmesi kararlaştırıldı.

VATANDAŞIN DAHA FAZLA ÖDEMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLDİ

Dün açıklanana enflasyon oranlarına bakıldığında 12 aylık ortalama TÜFE yüzde 17.93 olarak belirlendi. Bunun sonucunda  bu ay kontrat yenilenmesi durumunda ev sahiplerinin en fazla  yüzde 17.93 oranında zam yapabilmesi durumu oluştu. Eğer kirada ÜFE baz alınsaydı artış yüzde 29.97 olacaktı. Böylelikle vatandaşın yüzde 12 daha fazla ödeme yapmasının önüne de geçilmiş oldu.


DAVA AÇILABİLİR

Ev sahipleri kira zammı yapmadan önce, o ayın açıklanan zam oranını öğrenmeli ve yeni kira sözleşmesini buna göre hazırlamalı. Aksi takdirde sınırı aşarlarsa, kiracı dava açabiliyor. Eğer kiracı, kendi isteğine göre bir bedel belirleyip mal sahibine ödeme yaparsa, mal sahibinin de aradaki farkı icra dairesi kanalıyla talep etme hakkı bulunuyor.

ŞİMDİLİK İŞYERLERİ İÇİN UYGULANMIYOR

Borçlar Kanunu’nun 344’üncü maddesinde 18 Ocak’ta yapılan değişiklik işyerleri kira artışları için şu aşamada uygulanmıyor. Çünkü yasanın işyerlerinde uygulanması 1 Temmuz 2020’de başlayacak.


Kaynak: Posta