Pazarcılar tanzim satışa tepkili

Pazarcılar tanzim satışa tepkili

Samsun Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Muhammet Yazıcı devletin sebze meyveyi tanzim yerlerinde satmasının pazarcı ve manav esnafına karşı büyük bir haksızlık olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bazı illerde  Tanzim Satış Noktalarının hizmet vermeye başlamasıyla birlikte  Samsun Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Muhammet Yazıcı;” Yüksek fiyatların sebebi pazarcılar değil. Pazarcılar halden aldığı malları sabahtan akşama kadar soğukta satıp evine üç beş kuruş kazanıp ekmek götürmeye çalışan insanlardır. Siz eğer yüksek fiyatların vebalini manava pazarcıya yüklemeye çalışırsanız bu ülkede daha çok pahalı ürün yeriz. Tanzim satış noktaları rantçıları durdurmak yerine manav ve pazarcı esnafını olumsuz etkileyecektir” dedi.


DENETİMLER SIKI TUTULMALI


Yazıcı rantın önüne geçmenin yolunun denetimi sıkı tutmakta olduğunu söyleyerek; “ Devletin her imkan elinde. Tarladan çıkan malı takip etsin halde belediyelerin zabıtaları amirlikleri var. Hale bu mal kaça gelmiş kaçtan çıkmış takip etsin. Pazarcı kaçtan almış kaça satıyor baksın. Ama bu sene fiyatların artışında ben rant olduğunu da düşünmüyorum. Malum doğal afetler sebebiyle Antalya’da bu sene mahsul yok. Talep fazla arz yok. Sonuç olarak pahalılık kaçınılmaz” şeklinde konuştu.

TARIM POLİTİKASI OLMAZSA OLMAZ


Devletin bir tarım politikasının olması ve bu politika doğrultusunda tarımsal üretimin yapılması gerektiğini kaydeden Yazıcı; “ Siz bu ülkede kaç ton domates patates ve soğan ihtiyacı olduğunu devlet olarak tespit edersiniz. Ayrıca yapacağınız ihracat bellidir. Üreticiye dersiniz ki; Bu kadar domates ek. Öbürüne şu kadar patates, öbürüne soğan ve sonuç olarak bu ülkede ne tüketim fazlasın mal çıkıp tarlalarda çürütülmez israf olmaz ne de az mal çıkıp fiyatı uçmaz. Sizin bir tarım politikanız olmazsa bunun bedelini pazarcı manavcı küçük esnaf ödememeli. Tarladaki köylü ödememeli” dedi.


TANZİM SATIŞI NASIL DAHA UCUZ OLUYOR?


Tanzim satışındaki fiyatların anormal derecede düşük olmasının normal olmadığını söyleyen Yazıcı; “ Tanzim satışlarında bakıyorum patlıcan 4 TL. Dün  Samsun halinde toptan patlıcan fiyatı 6 TL/KG idi. Şimdi bu nasıl olacak? Ben şöyle düşünüyorum; bir domates var kilosu 5 TL. Bir domates var kilosu 2 TL. Pazarda da karşılaşmışsınızdır bu durumla. Ben tanzim satışlarında bu ikinci üçüncü kalite mallar satılıyor olabilir. Bakın plastik kasa 1 KG gelir. Antalya’da ki çiftçi bu kasayı 1 TL’ye alır. Samsun halinde bir kasa patlıcan aldığınızda mal kasa ile birlikte tartılar. 10 kilo patlıcan 9 kilodur 1 kiloda kasadır. Ben toptan patlıcana halde 6 TL ödediğimde kasaya da 6 TL ödemiş oluyorum. Bu malı pazara götürüyorum müşteriler seçiyor iyilerini. 9 kilo patlıcanın 9 kilosunu da 6 TL ye satamazsınız. Ziyan olanı oluyor. Vatandaşın elleyip bozduğu oluyor. Bu hesabın içinden bu pazarcı manavcı nasıl çıkacak? Bu insanlar bu devlete vergi ödüyor. Bir yerlerde rant varsa bu suç pazarcıda mı şimdi? Siz açacağınız tanzim satış yerleri ile sadece pazarcı ve manavcı esnafı vurursunuz” ifadelerini kullandı.


Mustafa BİLİK

samsun habersamsun haberleri sebze   meyve