Sosyal medya değirmenciliği yeniden canlandırdı

Sosyal medya değirmenciliği yeniden canlandırdı

Samsun'un Havza İlçesi Yenice Mahallesi'nde yer alan ve 120 yıldır çalışır durumdaki su değirmeni sosyal medya ve internet sayesinde eski günlerine geri döndü. Değirmen taşı aralıksız dönmeye devam ediyor.

Havza’ya bağlı Yenice Köyünde bulunan ve Tersakan Irmağı kenarına kurulan Pehlivaner Ailesi tarafından 120 yıldır işletilen su değirmeninde organik buğday ve çavdar unu, aşlık bulgur ve hayvan yemi öğütülüyor.


Değirmeni babasıMehmet Pehlivaner’in ölümünün ardından işletmeye devam edenCengiz Pehlivaner, bir zamanlar değirmenin önünde uzayıp giden kuyrukları ve gece gündüz demeden 7-24 çalıştıklarını söyleyerek; “ Eskiden köylübuğdayını hasat etti mi bizim gözümüze uyku girmez sırtımız yatak yüzü görmezdi. Değirmende yatar kalkardık da gene değirmenin önündeki kuyruğun uzayıp gitmesine yetişemezdik. Sonraları değirmen işi yavaş yavaş öldü. Un fabrikaları bizim işimizi bitirdi” dedi.


KURTULUŞ SOSYAL MEDYA VE BİLİNÇLENME İLE GELDİ
Pehlivaner, son 5 yıldır işlerin tersine döndüğünü ve yeniden değirmen taşını coşkuyla dönmeye başladığını anlatarak; “Biz bu iş daha gitmez derken işler yeniden açıldı. Nasıl olduğunu anlayamadan bir baktık buğdayını kapan değirmenin önüne geliyor. Anladık ki insanlar artık gıda ve beslenme konusunda daha bilinçli. Fabrikasyon unlardaki katkılardan bıkan sağlığını düşünen vatandaş köylüden buğday alıp bize öğüttürüyor. Bu iş bir de sosyal medya ve internet aracılığı ile yayılınca bizim değirmen yeniden çalışmaya başladı. Bir de köylüye şehirdeki adamın buğday alıp değirmende öğüttürmesi teşvik oldu. Tek tük buğday öğüttüren köylüler artık marketten un almayı bıraktı. İşler şükürler olsun yeniden açıldı” şeklinde konuştu.


Değirmenin tarihi hakkında da bilgi veren Cengiz Pehlivaner; “Benim ömrüm bu değirmende geçti. 100 yılın üzerinde değirmen bizim ailemizde. Tersakan boyunca en az 30 adet su değirmeni mevcut fakat çalışan tek değirmen bizim değirmenimiz. Buğday ve diğer hububatın öğütülmesinde kullanılan değirmen taşları Çorum’un Palabıyık bölgesinden gelme” dedi.

Yaklaşık 1 kilometrelik kanal ile Tersakan’dan gelen suyun gücü ile çalışan değirmen manzarası ile de insanları bir an olsun geçmişe götürüyor.