Ukrayna Büyükelçisinden Samsun Valiliğinde flaş İHA açıklaması !

Ukrayna Büyükelçisinden Samsun Valiliğinde flaş İHA açıklaması !

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Türkiye ile Ukrayna arasında imzalanan insansız hava aracı (İHA) anlaşmasını değerlendirerek, 'Böyle bir iş birliğinden her taraf kazanmaktadır.

Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybiha, geçtiğimiz günlerde Samsun’un 80 mil açıklarında batan  'Volga-Balt 214' adlı Panama bandıralı kuru yük gemisinin mürettebatlarının kurtarma çalışmalarındaki başarılarından dolayı Samsun Valisi Osman Kaymak, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Bahadır ve kurtarma çalışmalarına katılan ekibe teşekkür ziyaretinde bulundu.

Samsun Valisi ve ekibine teşekkür eden Büyükelçi Andrii Sybiha, “ Vali ve ekibi Ukrayna halkı için birer kahraman oldular. Olaydan sonra kurtulan denizcilerimizle telefon görüşmesi yaptım. Bana birçok ülkenin denizlerinde çalıştıklarını Türk ekibinin hayatı pahasına yaptığı çalışmaları dünyada başka hiçbir ülkenin yapmayacağını söylediler. Valinin ve kurtarma ekibinin kurtulan denizcileri hastanede ziyaret etmesi Ukrayna’da büyük yankı uyandırdı. Valinin hastanede kurtulan mürettebata şahsi telefonunu vererek Ukrayna’daki yakınlarını aratması Ukrayna’da en çok konuşulan konu oldu. Vali bey bizim ülkemizde bir kahraman. Biz kahramanlarımıza minnet duygularımızı iletmek için Samsun’a geldik. Vali beye Cumhurbaşkanımızın özel hediyesini ve kurtarma ekibine de Ukrayna hükümetinin teşekkür belgelerini iletmekten büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

 

Samsun Valisi Osman Kaymak ise 7 kişinin kurtarılması ve 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan elim kazadan büyük üzüntü duyduklarını ancak 7 kişinin kurtarılmasından da memnun olduklarını söyledi. Vali Osman Kaymak, “ Biz çok özel bir şey yapmadık. Türk halkına yakışır bir çalışma gerçekleştirdik. Hangi ülkeye ait olursa olsun aynısını zaten yapardık. Gemi 80 mil yaklaşık 130 kilometre açıkta ve 2 bin metre derinlikte battı. Kurtarma ekibi olay yerine gittiğinde gemi denizin sularına gömülmüştü. Türkiye Cumhuriyeti olarak havadan denizden ve kurtarıldıktan sonra da karada her türlü mücadeleyi ekibimiz verdi. Zor şartlar altında kurtarma çalışmalarını başarıyla yürüten ekibimize ben de teşekkür ederim. Keşke hiçbir insan ölmeseydi ama kurtarılanlar bizim tesellimiz oldu. Allah vefat edenlere rahmet eylesin ailelerine de sabır versin” dedi.

İHA’LAR ORTAKLIĞIMIZI PEKİŞTİRDİ

Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybiha, Bayraktar ile yapılan anlaşma gereği Türkiye’den alınan İHA’larla birlikte stratejik ortaklıkları da güçlendirdiklerini söyledi. Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybiha, “ Türkiye ile birlikte 120 milyon kişiyiz. Karadeniz’in daha güvenli olması için ortaklığımız sürüyor. Biz Türkiye ile sürekli ilişkileri artıran iki iyi dostuz. Bu dostluk bundan sonra da her alanda artarak devam edecektir” dedi.

Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybiha Samsun Valisi Osman Kaymak’a Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın özel hediyesi takdim ederken, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Bahadır ve kurtarma çalışmalarına katılan ekibe de Ukrayna hükümetinin teşekkür belgeleri ve hediyelerini sundu.

İLHAN DEMİRCİOĞLU