Efsane kaleci huzuru huzurevinde buldu

Efsane kaleci huzuru huzurevinde buldu

Samsunspor'da 1965 ? 1976 yılları arasında forma giyen Türkiye'de ilk kez renkli kaleci kazağı olan, Türkiye ilk Mustang arabayı getiren, eski takımı ile oynadıkları maçı kazandıkları için takım arkadaşlarına kulübün verdiği prim kadar prim dağıttı.

Fenerbahçe başkanının transfer etmek için Samsun’a kadar geldiği hatta evlerinde yattığı ancak transferinin adeta silah zoruyla engellendiği efsane kaleci şimdilerde huzuru Samsun Büyükşehir Belediyesi Huzurevinde buluyor

1965-76 yılları arasında  Samsunspor forması giyen Türk futbolunun en renkli kalecilerinden biri olan 74 yaşındaki  Tekin Üstündağ 5 yıldan beri  Samsun Büyükşehir Belediyesi Huzurevi’nde futboldan uzak huzurlu bir hayat sürüyor. 2 oğlu 3 tane de torunu olan kaleci Tekin, kendisine yapılan birçok haksızlık nedeniyle zor günler geçirdiğini kafasını toplayıp daha dingin bir hayat sürmek için huzurevine yerleştiğini söyledi.


Futbola 1961 yılında amatör olarak Samsun Akınspor’da başladığını belirten Tekin Üstündağ, “ Akınspor’dan sonra yine bir amatör takım olan Fener Gençlik’te oynayıp ve o dönem bugünün süper liginde oynayan Ankara Demirspor takımına Samsunspor’un 1989 yılında yaşadığı elim trafik kazasında hayatını kaybeden teknik direktör Nuri Asan ile birlikte transfer olduk. 1965 yılında Samsunspor 1.lige çıkınca Nuri abi ile birlikte Samsunspor’a döndük ve ben 1965 yılından 1976 yılına kadar aralıksız 11 sene kırmızı beyazlı takımın formasını giydim” dedi.
“FENERBAHÇE İSTEDİ BENİ KÖYE KAÇIRDILAR

“Ben 1963 yılında Fener Gençlik takımında oynarken Fenerbahçe beni transfer etmek istedi. Bana 50 bin lira teklif ettiler ki çok büyük bir para idi. Dönemin Fenerbahçe kulübü başkanı Müslüm Bağcılar Samsun’a beni izlemeye geldi hatta bizim evde kaldı. 18 yaşındaydım bana İstanbul’a gelmemi ve Fenerbahçe’ye imza atmamı istedi. Seni ilk Fenerbahçe Galatasaray maçında oynatacağım dedi. O dönem Samsun’daki Çarşambaspor’da çok iddialı bir takım yapıyordu. Samimi olduğum bir arkadaşım bana hadi Çarşamba’ya yemek yemeye gidelim dedi. Ben de gittim. Meğer bana tuzak kurmuş. Beni Çarşamba’dan ayıp bir köye kaçırdılar. Beni transfer dönemi bitene kadar yani bir hafta zorla o köyde tuttular. Köye noter getirdiler ve beni Çarşambasporlu yapan sözleşmeyi imzalattılar. Fenerbahçe başkanı Müslim Bağcılar Çarşambaspor kulübüne benim sözleşmemi fesh etmeleri için para teklif etti ama kabul etmediler ve böylece Fenerbahçe hayallerim de suya düştü”


“Çok renkli futbol hayatım vardı. Türkiye’de tüm kaleciler siyah kaleci kazağı giyerdi. Gittim kendi paramla yeşil, beyaz ve kırmızı kaleci kazağı yaptırdım. Rakip takımın forma rengine göre her maç değişik kaleci kazakları giyiyordum. Ankara Demirspor’dan Samsunspor’a geldikten sonra Samsunspor ile Ankara Demirspor maçı vardı. Kulübün bize vereceği prim 200 lire idi. Ben de eski takımıma karşı kazanmayı çok istiyordum. Arkadaşlarımı soyunma odasına topladım maçı kazanmamız halinde 100’er lira da ben prim vereceğim dedim. Maçı kazandık ve bir gün sonra tüm takıma primleri kulüpten önce dağıttım. Ailemin ekonomik durumu iyidi babam esnaftı para sorunum yoktu.” Dedi.

“TÜRKİ’YE İLK MUSTANG ARABAYI BEN GETİRDİM”

“ Futbol oynadığım dönemlerde hızlı ve hareketli bir futbol yaşantım vardı. Özellikle otomobillere çok düşkündüm. Amerikan filmlerinde hep Mustang marka otomobili görürdüm. Bir gün alacağım derdim. Türkiye’de hiç kimsede yoktu. 1975 yılında 1975 model Mustang aldım ve o dönem Türkiye’de hiç kimsede yoktu. Kulüp başkanı Volswagen’e biniyordu. Kendi arabamı sattım, birikmişlerimi verdim kulübün senetlerini de verdim. Senetlerin tarihi gelince kulüp başkanı bana benim binemediğim arabaya sen nasıl binersin dedi kızdı senetlerimi ödemedi. Ben de yatırımlarımdan sattım borcumu ödedim. Hızlı yaşadım ama çok iyi dostluklar kurdum. Bunca yılın ardından bana kalan tek şey kaliteli dostlarım oldu”


1970-71 yılları arasında Samsunspor’da teknik direktörlük yapan Berlin panteri lakaplı Turgay Şeren’den çok şeyler öğrendiğini söyleyen Tekin Üstündağ genç futbolculara da uyarılarda bulundu. Kaleci Tekin, “ Futbolculuk her dönemin en popüler ve en paralı mesleği. İyi futbolcu iseniz, paranız olur biraz da eliniz ayağınız düzgün se etrafınızda dost görünümlü yancılar eksik olmaz. Hem paranızı yer hem de yavaş yavaş hayatınızı bitirir anlamazsınız. Şunu tavsiye ederim ki hep yakışıklı kalmayacaksınız, hep çok paralı olmayacaksınız. Bunlar bitince zaten yancılarınız sizi terkeder yeni zenginler bulur. Paranız ve isminiz varken etrafınıza kaliteli insanlar bulundurun. Bir gün her şey bitecek o insanlar size kalacak” diye konuştu.

İlhan Demircioğlu