Gürbüz, ' Avukatlık Saygınlık Kazanacak'

Gürbüz, ' Avukatlık Saygınlık Kazanacak'

Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı taslakta yer alan hukuk fakültelerinin 5 yıla çıkması ve avukatlık sınavının getirilmesi konularını desteklediklerini söyledi.

Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı taslakta yer alan hukuk fakültelerinin 5 yıla çıkması fikrine olumlu baktıklarını ancak pratiğe bakış açılarının farklı olduğunu söyledi.

HUKUK FAKÜLTELERİNİN 5 YILA ÇIKMASI ÖNEMLİ ADIM

Başkan Gürbüz, “ Hukuk fakültelerinin 5 yıla çıkması önemli bir adım. Biz Birinci yılın hazırlık sınıfı olmasını ve ilk yılda Roma hukuku, hukuk tarihi, felsefe, sosyoloji, Türk dili ve edebiyatı ve Türkçe kompozisyon derslerinin zorunlu olmasını talep ettik. Bu dersleri iki yıl içinde geçemeyen öğrencilerin de fakülte ile ilişkilerinin kesilmesini talep ettim. Bakanlık taslağında ise 4 yıl eğitim 5. Yıl ise uygulamalı olmasını içeriyor. Sanırım orta yol bulunur” dedi.

Başkan Kerami Gürbüz, avukatlık sınavının gündeme gelmesinin de önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNLARI ÖSYM'NİN SINAVINA GİRMELİ

Gürbüz, “ Bizim talep ettiğimiz sistemde Hukuk Fakültesi mezunlarıÖSYM’nin yaptığı sınava girmeli. Bu sınavı geçenler ücretli olarak 6 ayı mahkemelerde 6 ayı savunma akademisi olan eğitim merkezlerinde ve 1 yılı da avukat yanında olmak üzere toplamda 2 yıl staj yapmalı. 7 yıl avukatlık yapanlar hakimliğe 10 yıl yapanlar da noterliğe müracaat etmeli diyorduk. Taslaktaki bakış açısı farklı. Burada sevindirici olan şu artık devletin ilgili kurumları da Türkiye’deki hukuk eğitiminin yetersizliği ve yönetim sistemindeki hukukçularla ilgilim esleğe kabullerdeki yönetimin yanlışlığı konusunda fikir birliği içinde olmalarıdır. Problemin ne olduğu hususunda mutabakat sağlanmış olması çözümünün de bir an önce bulunup yürürlüğe gireceği konusundaki inancımızı gösterir” diye konuştu.

İlhan Demircioğlu