Samsun Haberleri: 80 Milyon Dolar Ülkede Kaldı

Samsun Haberleri: 80 Milyon Dolar Ülkede Kaldı

Samsun'da 4 yıl boyunca AR-GE çalışması sonucunda tramvayların teker bandaj projelerini hazırlayan mühendisler 80 milyon doların ülkede kalmasını sağladı.

SAMULAŞ, şehir içi ulaşımda kullanımda tramvayların parçalarını yerlileştirme çalışmalarını sürdürüyor. 21 parçayı yerlileştiren SAMULAŞ,OMÜ Mühendislik Fakültesi ile beraber teker bandajların üretilmesine yönelik projeler üretiyor.


YERLİ ÜRETİM İÇİN ÇALIŞMAYA BAŞLADILAR


Konuyla ilgili değerlendirmede bulunanSAMULAŞ Genel Müdürü Kadir Gürkan, "İthal tramvaylarda yedek parçaları yerlileştirme ve millileştirme projelerini hayata geçiriyoruz. Bu araçlara ait 21 parçayı yerlileştirdik.Tramvay teker bandajı hem kendilerine hem de Türkiye'nin diğer illerinde kullanan belediyelere büyük bir külfet getiriyordu. Biz de bunun önüne geçebilmek için 2014 yılında yerli ve milli üretim yapabilmek için çalışmaya başladık." dedi.


YERLİ ÜRETİME DOĞRU YÖNELME DOĞRUSU


Kadir Gürkan, "Projeyi tamamladıktan sonra Türkiye'de bu parçanın üretimini yapabilecek firma aradık. Ankara'da OSTİM'de her türlü büyüklükte halka dökme teknolojisine sahip işletmemizi bulduk ve çalışmalara başladık. Ardından üretilen teker bandajı üzerinde mikro yapı, kimyasal analiz, kesme, kopma ve mukavemet testlerini yaptık ve ürün bu testleri başarı ile geçti." ifadelerine yer verirken "Aldığımız teknik veriler, ürünün ithal muadiline göre fazlası ile performans sağlayacağı yönünde. Bu bizleri mutlu ediyor ve daha çok yerli ve milli üretime yönlendiriyor." diye konuştu.


80 MİLYON DOLAR TÜRKİYE'DE KALDI


Gürkan, "Bakanlığımızın verilerine göre her yıl yaklaşık 80 milyon dolar civarında tramvay teker bandajı ithal ettiğimizi gördük. Bunun yerli ve milli üretimini yaparak bu paranın ülkemizde kalmasını sağlayacağız." değerlendirmesini yaptı.