Samsun Haberleri: Çarşamba Ovası'nın Sanayiye Açılamayacağını Bakanda Söyledi

Samsun Haberleri: Çarşamba Ovası'nın Sanayiye Açılamayacağını Bakanda Söyledi

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Çarşamba Ovası'nın sanayi alanına dönüştürülmesine yönelik bir çalışma olup olmadığını sordu; bakan Pakdemirli, ovanın SİT alanı olarak koruma altına alındığının altını çizerek, mevcut koşullar altında ovanın sanayiye açılamayacağını ifade etti.

Bir süredir gündemde olan ve son olarak 5 Kasım günü Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Sayın Nurettin Nebati'nin de katılımıyla valilikçe düzenlenen toplantıda dile getirilenÇarşamba Ovası'nı sanayiye açma çabaları, Meclis gündemine de taşındı.CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, bakanlığın bütçe görüşmeleri sırasında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye bu konuda yaşanan gelişmeleri hatırlatarak şu soruları yöneltti:


"Bu yönde bir çalışma var mı? Varsa süreç hangi aşamada? Bu ovadaki arazileri sanayi alanına çevirdiğinizde Çarşambalı çiftçilerimiz, hatta ovanın paydaşı olan diğer ilçelerimiz Terme, Tekkeköy'deki çiftçilerimiz, hepsinden öte ülke tarımı bundan nasıl etkilenecek? Bu konuda bir analiz yapıldı mı?"


STATÜ DEĞİŞMEDEN ASLA!


Bakan Pakdemirli, CHP'li Hancıoğlu'nun sorularına yazılı olarak cevap verdi. Bakan Pakdemirli, Samsun'da, Çarşamba Ovası da dahil olmak üzere üç tarımsal ovanın, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nu kapsamında Bakanlar Kurulu Kararı ile SİT alanı olarak koruma altına alındığını vurguladı.


Daha öce de Tekkeköy'de tersane bölgesi olarak belirlenmiş olan alan için, savunma sanayi tesisi kurma amacıyla başvuru yapıldığını anımsatan Bakan Pakdemirli, bu bölgenin "Çarşamba Ovası Büyük Ova Koruma" alanı sınırları içinde yer aldığı ve "Kamu Yararı Kararı" bulunmadığından, talebin kabul edilmediğini ifade etti. Bakan Pakdemirli ayrıca, "Kamu Yararı Kararı" konusunda şu ana kadar kendilerine yapılmış bir başvuru olmadığını da kaydetti.


HANCIOĞLU: "TARIM ARAZİLERİ, SAMSUN'UN CAN DAMARIDIR"


Bakan Pakdemirli'nin bu cevabı üzerine bir açıklama yapan CHP'li Hancıoğlu, Samsun'un sahip olduğu tarım arazilerinin, sadece Samsun için değil, Türkiye için de büyük önem taşıdığının altını çizdi. İmar ve sanayi söz konusu olunca ilk önce tarım arazilerine göz dikilmesinin yanlış bir yaklaşım olduğunu vurgulayan Hancıoğlu özetle şu görüşleri dile getirdi:


“Şüphesiz ülkemizin, Samsunumuzun sanayi yatırımlarına ihtiyacı var. Ama bunu planlı yapmak zorundayız. 'Ulaşımı kolay, altyapısı büyük oranda hazır, maliyeti düşük olacak' denilerek tarım alanlarımız sanayiye kurban edilirse; pirinçte, sebzede, meyvede şimdikinden çok daha fazla dışa bağımlı bir ülke hale geleceğiz. Binlerce çiftçimiz üretimden kopacak. Tarım arazilerimiz, Samsun'un can damarıdır. Bu damarı keserseniz, bunun bedeli çok ağır olur."