Samsun Haberleri: Hareketsiz Bir Yaşamda Felç Riski Oldukça Yüksek

Samsun Haberleri: Hareketsiz Bir Yaşamda Felç Riski Oldukça Yüksek

Uzmanlara göre, hareketsiz bir yaşam sürmek felç geçirme riskini de oldukça yükseltiyor. Uzun süre ekran karşısında vakit geçirmenin kalp ve damar sağlığında olumsuz etkisi söz konusu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Güngör, son yıllarda beyin tıkanması-kanaması olarak görülen hastalıkların gfenç yaşlarda da gözlendiğine dikkat çekti. Güngör, "Hastalığın görülme oranı yaş ilerledikçe arttı ama maalesef genç yaşta beyin damar tıkanıklığı geçiren insanları da merkezimizde görüyoruz." dedi.


Son zamalarda genç yaşlarda felç geçiren hastalara rastladıklarını belirten Levent Güngör, gençlerin hareketsiz bir yaşam sürmesinin yarattığı olumsuzluğa değindi. Güngör, Burada en önemsediğimiz şey yaşam tarzı. Gençlerimiz maalesef hareketsiz. İnsanlar işlerinde ve evlerinde hep oturarak vakitlerini geçiriyorlar. İş yerlerinde herkes bir bilgisayar başında sonra eve gidiliyor evde televizyonun, bilgisayarın başında zaman geçiriyorlar. Bu hareketsizlik kalp damar sağlığımızı doğrudan bozan bir faktör. İnsanlar hareket etmedikçe yürüyüş ve spor yapmadıkça kanındaki kötü kolesterol dediğimiz bileşenlerin yükseldiğini biliyoruz. Bir yerden sonra bu kötü kolesterol damar sertliğine neden oluyor ve bu da kalp, diğer organlar, kol ve bacaktaki damarların tıkanmasına, beyin damarlarının tıkanmasına yol açabiliyor."dedi.


Levet Güngör, çocukların telefon, tablet ve bilgisayar oyunları nedeniyle sokağa çıkıp oyun oynamadığına, saatlerce ekran başında hareketsiz kalmasının da hastalıkların yaşanmasında etken olarak görüyor.