SGK'dan Müjde

SGK'dan Müjde

son 1 yıl içinde prim borçlarını ödeyemeyenlere yeni bir hak tanındı. Taksitlendirme yöntemiyle birlikte işverenler 60 aya kadar borçlarını taksitlendirebilecek.

Prim borçlularını içeren yeni düzenlemede düzenli olarak borçlarını ödeyipte son 1 yılda borçlarını ödeyemeyenlere yeni bir taksitlendirme hakkı verildi. İşverenler söz konusu borçlarını 60 aya kadar taksitlendirebilme imkanına sahip olacak.


Ayrıca 500 bin liraya kadar olan borçlarda teminat da aranmayacak.
İşverenlere getirilen kolaylıklar, borçlara uygulanmış olan gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE oranları basit usulde uygulanacak. Prim borçlarının taksitler halinde ödenmesinde yıllık yüzde 22 olan tecil faizi çok zor durum derecesine bağlı olarak yüzde 1,1 ila yüzde16,5 arasında değişen oranlarda uygulanabilecek.


500 bin liraya kadar olan borçlarda teminat aranmayacakken üzeri borçlarda ise yüzde 25 oranında teminat aranacak 60 aya kadar tecil ve taksitlendirme yapılacak.


Hacizli malın, Kanuna göre belirlenen değerinin yarısından az olmamak üzere satış bedelinin yarısının Kuruma ödenmesi kaydıyla bu malın borçlu tarafından satışına Kurumca izin verilebilecek.


Borcun 2 milyon liranın altında olması durumunda satışı yapılacak malın değeri hususunda kanunda sınır konulmuyor. Borç 2 milyon liranın üzerinde ise satışına izin verilen malın kanuna göre belirlenen değeri 2 milyon TL’yi aşmamalı.
Kaynak:NTV