Arb. Av. Harun UYANIKOĞLU

Bir canavarın izinde Van’a revan olmak

Arb. Av. Harun UYANIKOĞLU

Seyahat, reddedilmeyecek bir teklif insan için,

Ama her zaman, sorumluluklar ve imkânsızlık engel olur.

Yola revan olma, yolda aradığını bulma, aslolan budur.

Bu da böylesi bir hikâye, revan olmanın Van hali…

*

Van Gölü Canavarı efsanesini duydum duyalı,  bu canavarı görmek, Van Gölü’nün etrafını boydan boya gezmek bir hayaldi benim için.

Sekiz on metre boyunda, bu canavar insana zarar vermiyor ya, tanışır,  bu hayalle belki bir de hatıra fotoğrafı çektirirdim. Kim bilir...

Bir Boşnak atasözü der ki,“Seyahatin önündeki tek engel kapının eşiğidir.” Kapının eşini bu yıl geçtim. Van Gölü’nü boydan boya gezmek için üç arkadaşımla Samsun’dan yola çıktık. Yolculuk uçakla iki saat sürdü. Uçak Van için alçaldığında uçsuz bucaksız 430 km boyundaki Van Gölü’nü, Süphan, Tendürek dağlarını seyretmek, sokaklarında bol bol şanlı Türk bayrağımı her yerde görmek, çok mutlu etti beni.

Tavsiye üzerine Van Şişli Öğretmenevinde konakladım. Van’da yaşayan bir arkadaşımda bize yol arkadaşlığı yaptı.

Van Gölü denince unutamadığın hatıraların nedir derseniz? 100. Yıl Üniversitesi’nde Kedi Evi’nde çocuklar gibi şen olmak, Mevlana sofrasında kebaplarını tatmak, Van’da kahvaltı yapmak. Bu yöreye özel fıstıklı halka tatlısından tatmak, iskelede, Tatvan’dan gelen vagon yüklü geminin raylara bağlanıp yüklü vagonların gemiden çıkışını izlemek, iskelede semaver çay içmek, inci kefali tutan balıkçılarla sohbet etmek, sodalı Van Gölü’nde yüzmek, Akdamar Adası, Bitlis’te Beşminare’yi görmek, büryan kebap, Nemrut Krater Gölü’nde güneşin batışını izlemek, Ahlat’ta tarihi mezarlıklar, ayran aşı çorbasını tatmak, Orhun Abidelerini andıran tarihi yazıtlar, kayısı ağaçları, kümbetler, Muradiye Şelalesi, Harabe Şehir, Abdurrahman Gazi Türbesi olurdu.

Unutamadığım en önemli anım iseVan’ın Gevaş ilçesioldu. Gevaş, Vizontele filminin çekildiği yer. Deli Emin’in memleketi.

Van Gevaş’a tesadüfen Cuma namazı için girdik. Cami bahçesinde selam verdiğimiz herkes

Aleykümselâm dedikten sonra,Samsunluyuz dediğimizde ‘Gözüm Başım Üstüne beyim,  diye buyur etti bizi. Bu sevgi fazla idi. Aşırı idi. Sohbete, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ı sorarak devam ettiler. Allah Allah dedik. Nerden tanıyorlardı, biliyorlardı. Meğer Gevaş ile Samsun kardeş belediye olmuş. Gevaş’ın saat kulesi, kaldırımları Samsun Büyükşehir Belediyesinin katkıları ile yapılmış. Belediye başkanından randevu istedik. Bizi memnuniyetle karşıladı. Gevaşlıların Samsun sevgisini bizzat belediye başkanından da dinlemiş olduk.

Gevaş’taki Samsun sevgisine, şahit olduk. Belediye başkanımızın yanı başında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün harf inkılâbından önce resmi dairelere asılması için gönderilen ipek dokuma portresi asılıydı. Başkanımız bu portreyi bulmuş ve belediyede makam odasına çerçeveletip asmış. Özenle de koruyor.

Sodalı sularda yüzsem de, her tarafa baksam da canavarı göremedim. Ama üzgün değilim, Gevaş’ı gördüm. Samsun sevgisini gördüm.

Tatil için Van güzel bir tercih, Memleketimizin her yeri bizim. Van’a gitmenin de şimdi tam zamanı. Van’a giderseniz, lütfen, milliyetçi, Samsun sevgisi ile dolu Gevaş’ı ziyaret etmeden gelmeyin, Saygı ve Sevgilerimle...

Van Sokakları

Van Şişli Öğretmenevi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Gözlemevi

Van Kedileri

Tatvan’dan Van’a  tren- vagon getiren gemi

Van Gölü İnci Kefali

Van Gölünün Sodalı Suları

Gevaş Belediyesi/Vizontele filminin çevrildiği bina

,

Gevaş Saat Kulesi ve Meydanı Samsun Büyük Şehir Belediyesince yaptırılmıştır.

Akdamar Adasında Şanlı bayrağımız

Van Gevaş  Belediye Başkanı Sayın Sinan Hakan ile birlikteyiz

Film çekimine rastladık 

Akdamar adasında Samsun şapkası ile çay keyfi

Ayran Aşı Çorbası

Ahlat türküsünü Van gölünde söyleyen vatandaşlarımız

Ahlat Keçileri

Muradiye Şelalesi 

Muradiye Şelalesi

Van Gölü