Prof. Dr. Ahmet Pişkin

Baş Parmak Çıkıntısı (Halluks Valgus)

Prof. Dr. Ahmet Pişkin

Halluks valgus ayak başparmağının şekil bozukluğunu anlatan latince bir tıp terimidir. Halluks ayak birinci parmağını tanımlarken valgus ise şekil bozukluğunun yönünün vücuttan uzaklaşan eksende olduğunu tanımlamaktadır. Bu şekil bozukluğuna parmakta dönüklük ve başparmağın dış kısmında bunion ( İngilizce ağrılı ayak şişliği anlamına gelir) denilen yumuşak doku şişliği meydana gelir.

Bu şekil bozukluğunu modern çağ hastalığı olarak tanımlayabiliriz. Özellikle bayan cinsiyette sık karşılaşılması tesadüf olmayıp belirgin şekilde ucu dar yüksek topuklu ayakkabı giyilmesi ile ilintilidir , genetik geçişin söz konusu olduğu bu hastalıkta aile bireylerinde var olması risk faktörüdür. Bağların gevşek olması da bir etkendir.

Genel anlamda genetik faktörlerin yanı sıra kötü ayakkabı seçimi ve kullanımı, kolleaen bağ hastalığı, düz taban olmak, romatizmal hastalıklar, geçirilmiş travma halluks valgus için risk faktörleridir.  Ağrılı şişliğin neden olduğu gündelik aktivitelerde kısıtlama, hareket özgürlüğünün kısıtlanması ve bayanların istediği ayakkabıyı giyememeleri belki de en belirgin şikayettir.

Tedavide kullanılan kişiye özel tabanlıklar, parmak arası makaralar hastalığın ilerleyişini durdurmamakta sadece ağrı üzerine etkili olmaktadır. Kozmetik açıdan maalesef faydası yoktur.

Halluks valgusun asıl tedavisi cerrahi düzeltmedir bu noktada özellikle belirtmek isterim ki ağrısız bir ayak da sadece kozmetik sorunlar nedeni ile kesinlikle cerrahi bir müdahale düşünülmemeli yoksa denge bozularak telafisi çok güç klinik sonuçlara yol açılabilmektedir.

Cerrahi tedavi sonrası bir günlük hastanede kalış süresi sonunda  halluks valgus ateli ile taburcu edilen hastalarımız 2-6 hafta ev içi istirahat sağlanmalı ayağın şişmesine karşın tedbirler alınmalıdır. Bu dönemi takiben 2-6 hafta spor ayakkabı giyilmesine izin verilir. Bu dönemin sonunda  işe dönüş , yüzme gibi sporsal faaliyetlere izin verilir sonraki dönemde ise istediği ayakkabıyı gönül rahatlığı ile giyebilir.

Tedavi süreci iyi düşünülmeli ve planlanmalıdır doktor önerisi ve takibinden önce ayakkabı kullanımı yada sporsal faaliyetlere dönüş ameliyatın başarısını etkileyecektir.

Her gün binlerce kez hiç düşünmeden üzerine bastığımız kıymetli uzuvlarımıza maksimum hassasiyet göstermeli onların sağlığının günlük faaliyetlerimizi primer etkileyeceğini unutmamalıyız.

Sağlıklı mutlu huzurlu günler diler bir sonraki görüşmemize kadar hoşçakalın.