Prof. Dr. Ahmet Pişkin

Omuz Sıkışma Sendromu

Prof. Dr. Ahmet Pişkin

Değerli okurlarım , bu yazımızda benim de özel alanlarımdan biri olan omuz impingement (sıkışma) sendromundan bahsedeceğiz.

Omuz sıkışma sendromu ilk olarak 1972 yılında Neer isimli doktor tarafından  kol kemiğinin  baş kısmını çepeçevre saran tendonların ,  akromion denilen kemiğin altında sıkışması ile oluştuğunu tanımlamıştır. Bu hastalığın klinik bulguları; günlük aktivite ile olan ve dinlenmekle geçmeyen  ,  kolunu kaldırmakla oluşan ani omuzun önüne ve kola yayılan ağrı şikayetleri görülmekle birlikte   tedavi edilmeyen  hastalarda kol üstüne yatmakla ağrının şiddetinin artması , kolu sırta götürmek gibi hareketlerde kısıtlılık ,  güç ve hareket kaybı meydana gelebilmektedir.

Ortopedi kliniklerine diz ve kalça eklem ağrısından sonra 3. en sık başvuru sebebi olan omuz ağrısı yabana atılmayacak ciddiyete ve öneme sahiptir.  Peki bu ağrının sebebini açıklamak gerekirse omuz kemiğini kuşatan rotator manşet tendonlarında iltihabi olmayan ödem veya akromion denilen kemiğin altında sıkışmasıdır.

Belirtiler , şikayetler  ve tıbbi anamnez alındıktan sonra doktorunuzun yapacağı muayene eklem hareket kabiliyeti , gücü  ağrının yayılımı ve nörolojik semptomları içermektedir , tıbbi görüntüleme standart xr grafiyi takiben yumuşak doku ve tendonları değerlendirmek adına mutlaka MR’ ı içermelidir. MR’da hafif bası bulguları tespit edilir ise ağrı kesici ve fizik tedavi desteği ile tam tedavi sağlanabilir. Fizik tedavi ve ağrı kesiciler ile fayda sağlanamayan hastalarda doktorun uygun görülmesi halinde eklem içi enjeksiyon uygulanabilir. Ciddi ağrı ve MR’da bası bulguları olan fizik tedavi ve ağrı kesicilerden fayda görmeyen hastalara artroskopik ( kapalı yöntem ) ile müdahale gerekebilir.

Bası yapan kemik özel tıbbi aletler ile  törpülenip temizlendikten sonra tendonlarda yırtık olup olmadığı kontrol edilir yırtık tespit edilmesi halinde yine artroskopik yöntem ile tendon onarımı sağlanabilmektedir. Ameliyattan sonra hemen harekete başlanmakta hastanede kalış süresi bir gündür.

Tedavide gecikme tamiri ve onarımı mümkün olmayan tendon yırtıklarına ve kalıcı eklem hareket kaybına yol açabilmesi nedeni ile mevcut şikayetleri olanların zaman geçirmeden doktoruna başvurmasını önerir sağlıklı mutlu günler dilerim.