Yusuf Demircioğlu

PARAMIZI NASIL KORURUZ

Yusuf Demircioğlu

2019 Türkiye’sinde yaşıyoruz. Ekmek aslanın ağzında. Kurumlar istatistik ile ilgilenebilir. İşsizlik oranları hakkında çeşitli rakamlar verebilir. Biz vatandaşız. Bağımlı değişken, bağımsız değişken, korelasyon katsayısı, varyans, standart sapma anlamayız.

 

Bizim istatistiğimiz tektir. Elimizi cebimize attığımızda, paranın sıcaklığını duyuyorsak ya da cüzdanımızda hafif kabarıklık varsa işler yolundadır.

 

Elimizi cebimize attığımızda, bacaklarımızın soğukluğunu hissediyorsak ya da cüzdanımızın varlığı ile yokluğu arasındaki farkı anlayamıyorsak, işler kötüdür.

 

İyimser olalım… Diyelim ki; bir miktar paramız var. Kazanmışız. Paramızı korumak için neler yapacağız? Öncelikle para kazanabildiğiniz için ellerinizi semaya kaldırıp dua edin. Türkiye’de yaşayan milyonlarca insandan şanslısınız.

 

Sonrasında bilmeniz gereken, paranızı yastık altı yaparsanız enflasyon oranında paranızın alım gücünün düşeceği. Enflasyon, fiyatlar genel seviyesinde meydana gelen sürekli artıştır. Enflasyon arttıkça paranız erir.

 

Faiz. İnanç gereği çoğumuz faize uzak duruyoruz. Paramızı bankaya faize yatırmıyoruz. Gerçi bizim sahip olduğumuz inanca Diyanet İşleri sahip değil. Diyanet İşleri parasını faize yatırmakta herhangi bir sakınca görmüyor.

 

İnancınız ekonomik davranışlarınızı etkilemiyorsa; paranızı korumanın en kolay yolu, vadeli mevduata yatırmaktır. Faiz oranı ile enflasyon arasındaki fark kadar reel kazancınız olur. Bankaya yatırılmış para, kredi olarak yatırımcıya verildiği için ülke ekonomisinin gelişmesine de katkı sağlamış olursunuz.     

    

Bir taşla iki kuş…

 

Döviz. Ülkemizde TL’ye olan güven her geçen gün azalmaktadır. Hemen hiçbirimiz yarın sabah uyandığımızda dövizde nasıl bir hareket olacağını bilmiyoruz. Aşağı ya da yukarı yönde oynaklık yüksek. Ekonomistler bu duruma “volatilite” der. Volatilite : Finansal piyasalarda belirli bir ürünün belirli bir zaman içerisinde fiyatında yaşanan oynaklıktır.

 

Bir ülkede volatilite oranı yüksek ise, o ülkede yolunda gitmeyen bir şeyler vardır. Ekonominin rayında gittiği hiçbir ülkede, döviz aşağı ya da yukarı yönde bir günün içinde yüzde 2 – 3 oynamaz.

 

Trump’un tek tweeti ile piyasaların alt üst olduğu bir ortamda elinizdeki TL, eriyecektir.

 

Paranızı borsada değerlendirebilirsiniz. Borsada değerlenmiş para, hem size hem ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Fakat borsada iki önemli mesele vardır. Öncelikli olarak borsa hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Borsa, kumar değildir. Şansa para kazanamazsınız. İkincisi ise piyasaların gelişmesi. Piyasa geliştikçe elinizdeki kağıdın değeri artar. Tersi durumda, zarar edersiniz.

 

Unutmayın; borsanın piyasada yaptığınız ticaretten farkı yoktur. Nasıl ki; piyasada kar zarar kardeş ise borsada da durum aynıdır.

 

Ben; ne faiz bilirim, ne döviz hele borsadan hiç anlamam diyorsanız… İmdadınıza altın yetişir. Büyüklerimizin yaptığı gibi altın alabilirsiniz. Altın, güvenli limandır. Risk almayı sevmeyenlerin tercihi.

 

Altına yatırım yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek nokta var. Kadınlarımız, altın takmayı sever. Ziynet eşyası olarak kullandıklarınız hariç, altın yatırımınızı, gram olarak ya da bankada altın hesabı açarak yapın.

 

Unutmayın… Her mal, satılma ihtimali göz önünde bulundurularak alınır. Satışında zarar edecek şekilde altın yatırımı yapmayın. Alım satım arasında ne kadar az fark olursa, cebinize girecek para miktarı o kadar artar.

 

Paranıza sahip olun.Zor kazanıyorsunuz, kolay kaybetmeyin.