İlhan DEMİRCİOĞLU

Terme’de neler oldu ?

İlhan DEMİRCİOĞLU

AK Parti Terme ilçe kongresi sonrasında yaşananlar hala siyaset gündeminin ilk sırasında yer alıyor. Kavga sahneleri videolar gizli çekimler artık medyada boy boy sahne aldı. Adaylığı kabul edilmeyen Hacı Bilal Aslan bir kaç kez sosyal medya üzerinden konuştu. İl Başkanı Muharrem Göksel konuştu. Herkes söyleyeceğini söyledi. Basında yumruklu kavgalar dahil tüm görüntüler görücüye çıktı.

Artık kimsenin söyleyeceği söz, basına servis edeceği görüntü ve fotoğraf kalmadığına göre bir de ben konuşayım dedim.

2017 yılında Recep Tayyip Erdoğan’ın genel başkan seçildiği kongre sonrası MKYK, MYK’a yetki devri yapmıştır. MYK’da bu yetkiden güç alarak kongre yönetmeliğini hazırladı.

Buraya kadar olan teknik bilgi.

Şimdi gelelim Terme’de ne oldu.

Terme’de şu oldu. Genel merkez yetkisini kullanarak yaklaşan il kongreleri öncesi ilçe kongrelerinde aday belirleme kriterleri oluşturdu. Bu kriterlere göre de adaylar belirlenmeye başlandı ve belirlenen adaylar da il başkanlığında açıklanıp basın önünde açıklandı. Terme için de aday belirleme kriterleri işletildi ve mevcut başkan Ali Kılıç’ın yeniden aday olmasını istedi ve yeni dönemde Ali Kılıç ile çalışılacağını söyledi.

Buna rağmen yıllardır bu partinin içinde bulunan Hacı Bilal Aslan, yine bu partiye asla yadsınmaması gereken büyük hizmetler vermiş kişilerden oluşan muhalif bir liste çıktı. Açıkçası bu liste kongre öncesinde seçime giremeyeceğini biliyordu. Ya da bilmesi gerekiyordu. Genel merkez ben Ali Kılıç ile çalışacağım demiş ve bunu deklere etmiş. Bu karar net. Peki şimdi ister ismi Hacı Bilal Aslan olsun ister İlhan Demircioğlu olsun genel merkeze ve Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a siz Ali Kılıç ile çalışacağım dediniz ama olmaz o kararınız yanlış benimle çalışacaksınız deme hakkı yok. Çünkü genel merkez bu hakkı MYK’dan alıyor. Tüzükten alıyor.

Peki, bu fırtına neden kopuyor. Çok sayıda senaryo var. Bunlardan bazıları şöyle. Buralarda bu tür listeler çıkartıp yaklaşan il kongresi öncesi mevcut yönetimi zayıf göstermek. Bir başkası 2019’daki milletvekilliği seçimi öncesi tabanda delege desteğini kazanıp gövde gösterisi yapmak. Ya da biz bir yerlere gelemiyorsak başkaları da geldikleri yerlerde rahat olmasın.

Bunların hepsi yanlış. 15 yıldır bu ülkeye hizmet eden yüzde 50 bandında oy oranı olan büyük bir hareketin il başkanı seçim kriterleri bu kadar komik ve basit olamaz. Eğer öyle olsaydı bu parti 15 yıldır bu kadar güçlü kalamazdı.

 Muharrem Göksel yeni dönemde devam eder mi etmez mi bunu bilemem. Ama bildiğim bir şey var genel merkezin kriteri Terme’de yaşananlar olmaz.

 Terme krizi partiye oy oranında zaman verir. Bu krizin sorumluları hakkında disiplin yolu yakında açılır.

19 Mayıs ilçesinde yaşananlar ise bunlardan çok ta farklı değil…