İlhan DEMİRCİOĞLU

Kazanan Recep Tayyip Erdoğan

İlhan DEMİRCİOĞLU

Türkiye sistem değişikliği için sandık başına gitti ve yüzde 51.4’lük bir EVET oranı ile yeni sisteme geçiş yaptı.

Ancak referandum sonuçları her partiye mesaj verir nitelikte idi.

AK Parti önderliğindeki EVET’ci grubun oylarında ciddi bir düşüş var. 1 Kasım 2015 seçimlerinde AK Parti yüzde 49.50 oy almış Milliyetçi Haraket Partisi yüzde 11.90, Büyük Birlik Partisi yaklaşık yüzde 1 almış. Bu rakamları topladığında ortaya yüzde 61 lik bir sonuç ortaya çıkıyor.

Buna yüzde 3 hatta biraz üzerinde doğu ve güneydoğu Anadolu illerindeki artışı da eklediğinde yüzde 64’lük oy oranı olması lazım. Ama alınan oy oranı yüzde 51.4. Yani yüzde 12’nin üzerinde bir kayıp var. EVET’ci bloğa seçmen hatırı sayılır oranda bir ikaz yaptı. Bu yüzde 12’lik kayıpta hangi parti ne kadarını üzerine alır bunu parti içi değerlendirmeler sonrası göreceğiz.

Gelelim hayırcı bloğa. Referandumda EVET’çi bloğa ait yüzde 12’lik oy oranını da yanlarına almalarına rağmen yüzde 48.5’lık oranda kalmaları ve sonucun evet olması zaten bu grubun başarısız olduğunu gösterir.

Kemal Kılıçdaroğlu koskoca bir sistemin değişeceği referandum politikasını lokantalar kapanacak, muhtarlıklar kapanacak gibi komik şeyler üzerine kurduğunda zaten maça 1-0 geride başlamıştı. Sabah evden çıktım baktım lokantalar da açıktı muhtarlıklar da. Demek ki yanlışı propaganda dönemine başlarken yapmış CHP. Hayır, oylarının hatırı sayılır derece yüksek olmasının bir diğer nedeni ise CHP’nin başarısı değil parti içi kavganın bir türlü bitmediği MHP’de Evet’cilerden çok hayırcıların olması ve AK Pati içinde oluşan küskün gruptur.

Referandumun bir diğer düşündürücü yanı ise oy veren insanların yapılan hizmetleri ilk kez bu seçimde ikinci plana alması idi. Bunu nereden mi anlıyoruz ?. Bakın İstanbul’a. Bir dünya şehri. Marmaraylar, köprüler, dünyanın en büyük havaalanlarından biri yapılıyor.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Türk siyasetinin ön önemli ismi yapan şehirdir İstanbul. İstanbul’da yapılıp ta Erdoğan’ın elinin değmediği büyük eser yok gibi. Ama referandumda hayır oyu daha çok çıktı. Ankara yine öyle. Antalya yine öyle…

O zaman referandumda verilmek istenilen mesajlar farklı. Millet hizmetin önüne farklı şeyler koydu.

Peki herkes kaybetti ise seçimi kim kazandı….

Seçimin kazanını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 51.76 olan oy yüzdesi bu kez de aynı civarda.

Millet bir mesajda Recep Tayyip Erdoğan’a verdi. O mesajda şu. Herkese bir ders verdik ama sana olan sevgimizde güvenimizde azalma yok.