Mustafa BİLİK

İYİ Parti'nin içinden bir Tüfekci geçti Peh Peh Peh

Mustafa BİLİK

İYİ Parti'nin 26 Mayıs 2018'de Samsun'da gerçekleştirdiği mitingi çok iyi hatırlıyorum. Mitingdeki kalabalığın dönemin il başkanı Ömer Süslü'yü de şaşırttığını görmüştüm. İYİ Parti 25 ekim 2017 tarihinde kurulduktan sonra Meral Akşener'in ilk defa Samsun'a geldiği mitingdi. 7 aylık bir partinin mitingine 50 bin kişi katılmıştı. Rahmetli İbrahim Özyer ve Ömer Süslü'nün o platform üzerindeki heyecanı ve bu kadar kalabalık bir miting yapmanın gururu görülmeye değerdi.

Meydana baktığımda mitinge katılan kadınlar elleriyle bozkurt işareti yapıyorlardı. Erkeklerin çoğunluğu hilal bıyıklı idi. MHP'den ayrılan insanların kurduğu bir parti olarak değerlendirildiğinde normal bir görüntü idi. Fakat o mitingde sadece ülkücü kadın ve erkeğin değil CHP'li ve sol kökenli insanların da olduğunu öğrendiğimde şaşırmıştım. Zira mitingdeki 50 bin kişinin ülkücülerden oluşması da mümkün değildi.

Sol cenahın ve ülkücülerin omuz omuza verdiği bir miting ve bir parti vardı. Ardından bu miting nedeniyle göz ve nazar değdiği için olduğunu düşündüğüm o kahrolası kaza.

İşte o kaza sadece İbrahim Özyer'i aramızdan Ömer Süslü'yü de aktif siyasetten, meydanlardan, sokaklardan koparmadı. İYİ Parti'nin Samsun'daki kaderini de kararttı.

Sonrası Bedri Yaşar dönemi. Ne o Samsun'u içine sindirebildi ne de Samsun onu içine sindirebildi. Erhan Usta MHP'den ayrıldıktan sonra bağımsız büyükşehir adayıydı ve seçim çalışmaları esnasında İYİ Parti'yi PKK - FETÖ ile ilişkilendirip seçmene "Teröristlerle iş birliği yapmadım o yüzden bağımsız aday oldum" mesajı veriyordu. Sonra aynı seçmene İYİ Parti çatısı altında giderek PKK ve FETÖ ile partisinin ilişkisinin hiç bir zaman olmadığını anlatmaya çalıştı.

En son perdede ise sahneye İzmir'den Samsun'a gelin olan İmren Nilay Tüfekci çıktı. Mübadil kökenli oluşu ile Meral Akşener'in yanında yer buldu önce. Milletvekili adayı oldu sonra. Erhan Usta'yı meclise gönderdi kendi seçilemedi ama üzülmeyin harcadığı astronomik bütçe sayesinde Meral Akşener'in manevi kızı olma sıfatını adlı diyebiliriz onun için. İYİ Parti Genel İdare Kurulu üyesi ve Yerel Yönetimler Başkanlığı 6. Bölge Koordinatörü İmren Nilay Tüfekci oldu önce. Sonra da Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı İmren Nilay Tüfekci olarak da yine milyonları ortaya saçtı. O'nun harcadığı paralar hesap edilirse ister milletvekili ister büyükşehir belediye başkanı olsun 5 yıl içinde hak edeceği gelirinden onlarca kat fazlası idi. Benim hiç bir zaman müsriflik edebilecek kadar bir param olmadığı için insanın bu kadar parayı ortalığa saçmasının normal olup olmadığını bilmiyorum. Ama biliyorum ki bu paranın kaynağı, devletin ilgili yetkili kurumları tarafından sorgulanmalı.

Yine bu para Samsun'da İYİ Parti'nin her konuda İmren Nilay Tüfekçi'nin ellerine bırakılmasını sağladı. Samsun'da İYİ Parti tek bir kişide vücutlaştı, insana dönüştü adı da İmren Nilay Tüfekçi oldu. Sonuç ne oldu peki İbrahim Özyer ve Ömer Süslü'nün Samsun'da ilk temellerini attığı inanmışlıktan kimse kalmadı parti içerisinde. Bayraklar gönüllüler tarafından asılır, teşkilatlar kapı kapı gezer, insanlar kendi şahsi araçlarını İYİ Parti reklamları ile donattırmak isterdi. O dönem bitti paralı profesyonel dönem başladı. Bayrak asma ekibi vardı örneğin Tüfekci'nin. Ankara plakalı kamyonet. Sadece bayrak asma işine odaklanmış bir profesyonel ekip. Seçim araçlarına mazot alınamayan dönemden bir otelin tamamının seçim bürosuna dönüştürüldüğü İYİ Parti'ye. Ama ne oldu biliyor musunuz? Ruh kalmadı, o inanmışlık ruhu parayla değiştirildi, o dava adamaları da partide kalmadı.

Gelinen noktada Yeniden Refah Partisi'nin başarısını gölgelesin istemem ama Salıpazarı ve Kavak'ta partiden uzaklaştırılan adamlar belediye başkanı seçildi. Atakum ve İlkadım'da teşkilatlar yok edildi. 6 yıldır İYİ Parti için mücadele eden o savaşçı kadınlardan bir tanesi bugün AK Parti'den Atakum meclis üyesi oldu. Diğeri de sahadan kendini çekti. Atakum'da gerçek İYİ Partililer meclis üyeliği listesinde yer bulamadı. 26 Mayıs 2018'de o meydanları dolduran ülkücülerden hilal bıyıklılardan kim kaldı İYİ Parti'de? Ya CHP'liler sol kökenli partililer kaldı mı?  

Para karşılığı yaptırılan anketler ile oylarını yüzde 30'larda gösterdi. AK parti seçmeni bu anketleri görünce konsolide oldu. Yani Yeniden Refah Partisi'ne oy vererek AK Parti'ye ders vermek isteyen seçmen tekrar AK Parti'ye yönlendi. Çünkü ders vermek isterken eldekinin de gitmesinden korktu.

Asıl yüksek oy oranına sahip CHP Adayı Cevat Öncü'ye gidecek stratejik emanet oyları alarak seçimi adeta AK Parti'ye hediye etti. Üstelik kendisinin de eski partisi olan AK Parti'ye seçim süresince hiç bir söz söylemeyen Tüfekci, Cevat Öncü'yü hedef alan açıklamaları ile İlkadım İlçesi'nde AK Parti karşısında Necattin Demirtaş'a oy verebilecek CHP'li seçmeni de kızdırmayı başardı.

İlkadım'da İYİ Parti'ye gelebilecek CHP oylarının tamamının Murat Şenel'e kalmasını sağladı.

Maalesef İYİ Parti Samsun'da Bedri Yaşar ile başlayarak paralı kişileri aday gösterme mecburiyeti veya alışkanlığı içerisine girdi. Sonuç seçimi tüm Türkiye'de olduğu gibi Samsun'da da kaybeden bir İYİ Parti. Yeni bir hareket olan ve boşlukları anında doldurmasını bilen seçimin tüm Türkiye'de olduğu gibi Samsun'da da kazananı Yeniden Refah Partisi.

Artık Meral Akşener'in yapacağı seçimli genel kuruldan ne çıkar bilemem ama İYİ Parti'nin artık siyaseten ayakta kalabileceğine ihtimal vermiyorum. Ne dersiniz belki İmren Nilay Tüfekci kongreye de aday olur mu? Eğer olursa ben şaşırmam.