Dyt. Kader Ergün

Yo–yo Sendromu Nedir?

Dyt. Kader Ergün

Yo-yo sendromu hızlı kilo kaybı ve ardından hızlı kilo alımı döngüsü olarak bilinen bir durumdur.

Yo-yo Sendromu Nasıl Ortaya Çıkar?

Kişilerin ağırlık kaybetmek amacıyla kendi sosyal yaşamına uymayan popüler ve kulaktan dolma diyetler yapması, bilinçsiz bir şekilde diüretik, laksatif, zayıflama hapı kullanması ve stres, üzüntü, sinirlenme gibi psikolojik duygu durumu değişikliklerinde görülen aşırı yemek yeme ataklarının sık olarak tekrarlanması yo-yo sendromuna neden olmaktadır.

Yo-yo Sendromunu Önlemek İçin Neler Yapmalıyız?

1-Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı: Hızlı kilo kaybı yerine, sürdürülebilir bir kilo verme hedefi belirleyin. Dengeli bir beslenme planı oluşturun ve yeterli miktarda protein, lif, sağlıklı yağlar ve vitamin ve mineral içeren besinler tüketin.

2-Düzenli fiziksel aktivite: Egzersiz yapmak, kilo verme sürecini destekler ve kas kütlesini korumanıza yardımcı olur.

3-Yeterli beslenme: Kilo verirken, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu temel besinleri almasını sağlamak önemlidir. Yeterli miktarda kalori, protein, lif, sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller içeren bir beslenme planı takip edin.

4-Düzenli öğün ve porsiyon kontrolü: Düzenli aralıklarla yemek yemek ve porsiyonları kontrol altında tutmak önemlidir. Aşırı yemek yemekten kaçının ve sağlıklı atıştırmalıklarla ihtiyaçlarınızı karşılayın.

5- Sağlıklı ve kalıcı kilo kaybı için su tüketimi çok önemlidir. Yeterli su tüketimi vücutta biriken ödem ve toksinleri atmak için önemlidir. Su tüketimi mutlaka arttırılmalıdır. Günlük en az 2-2,5 litre su tüketilmelidir.