İlhan DEMİRCİOĞLU

5 AK Parti 3 Diğerleri

İlhan DEMİRCİOĞLU

D`Hondt sistemi.

İşte bugünlerde en çok konuşulan üzerinde en çok tartışılan sihirli sözcük bu. Ülkemizdeki seçim sistemine göre partilerin aldıkları oylar ve karşılığındaki milletvekili sayıları bu sihirli sözcüğün adı verilen sistemle hesaplanıyor.

Bu sisteme göre ne olacak derseniz olacak olan şu…

Son yapılan 3 seçimin ortalama oylarına baktım. 16 Nisan referandumu, 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçim sonuçlarını da inceledim.

Samsun’da son yapılan 2 anketin sonuçlarına da baktım kendimce şu sonuçları çıkarttım.

Tabi bu oyları D`Hondt sistemine göre de partilere dağıttım. Ortaya çıkan tablo şu.

5 milletvekilini AK Parti çıkartıyor 3 milletvekilini de AK Parti dışındaki partiler.

Şimdi samsun 9 milletvekili çıkartıyor bu hesaba göre ortada 8 milletvekili var 1 tanesi nerede ve kim çıkartacak diyenler tabi ki olacak haklı olarak.

Bütün bu masraflar sabah başlayıp sahura kadar uzanan çalışmalar, mahalle iftarları, mitingler ve seçmeni ikna teme çabaları o 1 milletvekili için yapılıyor.

AK Parti o 1 milletvekilini çıkartıp Samsun’daki 6 milletvekili geleneğini sürdürmek isterken muhalefet partileri ise o 1 milletvekilini kendi taraflarına çekip psikolojik üstünlük kurmaya çalışıyor.

Eğer AK Parti bu seçimlerin kaderini belirleyecek olan gençlere ulaşabilirse ve onlara geçmişi değil de geleceği anlatabilirse o 1 milletvekiline en yakın parti olur.

Bunun için sihirli sözcükGENÇLER…

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Türkiye genelinde olduğu gibi Samsun’da da olağanüstü gelişmeler olmadığı takdirde Recep Tayyip Erdoğan seçilir gibi görünüyor.

Zaten AK Parti kalan 1 milletvekilini çıkartmak istiyorsa Cumhurbaşkanlığında Recep Tayyip Erdoğan7a vereceğim deyip te kendi açılarından listeyi beğenmeyenlerin milletvekili seçimine başka partilere kaymayı önlemesi de gerekiyor.

İlhan Demircioğlu