Mustafa BİLİK

Tedavi edilemeyen hastalık Sağlıkta şiddet

Mustafa BİLİK

Şiddet, bireyin fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik yönden zarar görmesiyle ya da acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranıştır. Şiddet, özel veya kamusal alanda (evde, aile bireyleri arasında, sokakta, iş yerinde) meydana gelebilir.


Günümüzde en çok tanık olduğumuz olaylar da şiddet olayları. Tüm kitle iletişim araçları, haber araçları, sosyal medya yüzünüzü nereye dönerseniz dönün şiddet olayları ile karşılaşıyorsunuz.
Herkes gergin herkes birbirine nedeni belli olmayan biçimde kinli ve kızgın. Kimsenin kimseye tahammülü yok.


Bu aile içinde de kendini gösteriyor, toplumsal alanda da. Şiddetin en tehlikelisi de aile içi şiddet zaten. Çünkü toplumu oluşturan en küçük çekirdek yapı olan ailede şiddet varsa toplumun genelinde de var demektir. Zaten şiddet dolu ailede yetişen çocuklarda yarının şiddet uygulayıcıları olacak.


Ama bir diğer vahim durum da sağlıkta şiddet. Bu konu Samsun’da da çok can yaktı. ''Türkiye, OECD ülkeleri arasında sağlıkta şiddette ilk sırada. Samsun da Türkiye'de adliyedeki dosyalar ve beyaz kodlar açısından birinci''


Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde görevli Göğüs Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Kamil Furtun 29 Mayıs 2015 tarihinde görevli olduğu esnada hastanede uğradığı silahlı bir saldırı sonucu öldürüldü.


Yusuf D. hastane koridorunda eski eşiyle tartışırken, araya giren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aynur Dağdemir’i çeşitli yerlerinden bıçakladıktan sonra, kendini 5’inci kattan attı. Doktor ve saldırgan hayatını kaybetti.


Samsun Medicalpark Hastanesi’nde doktorun yüzüne tekme atma atan ve güvenlik görevlisine saldıran şahıs dehşet saçmıştı. Doktorun burun ve uyluk kemiği kırılırken Sağlık Bakanlığı magandaların yakalandığını açıkladı. Bakanlığın açıklamasına göre zanlılardan biri daha önce bir polisin bıçaklanması olayına karıştığı için tutuklandı.


Samsun’da başka bir olayda muayene olmak isteyen bir kadın, sağlık merkezindeki kadın doktoru ve ebeyi darp ederek yaraladı.
Sağlık çalışanları yetkililerin önlem almaması sonucu kendi önlemlerini kendilerinin alması gayesiyle biber gazı taşıyor veya dövüş sporları öğreniyorlar. Ama yetersiz kalındığı ortada. İnsanlar silahla, satırla hastaneye girebiliyorlar. Siz istediğiniz kadar önlem alın. Samsun'un sağlık şehri olmak gibi bir iddiası var. Sağlıkta şiddetle birinci olarak bu iddiaları çürütüyor. Şehrimizde sağlık hizmeti anlatıldığı kadar başarılı değil.


Sağlık Bakanlığı şiddet olaylarına karşı beyaz kod uygulamasının çalıştırılmasını ve sağlık çalışanının alttan alarak karşısındaki saldırganı sakinleştirmesini salık veriyor. Sağlık personellerine göz teması kurun diyor. Son 5 yılda sağlık çalışanlarına yönelik 50 bin şiddet vakası kayıtlara geçti. Yani yılda 10 bin vaka. Yani sanırım Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki önerisinin de yetersiz olduğu ortada.