Necattin Demirtaş'a İlkadım'da seçimi iki kadın kaybettirdi

Necattin Demirtaş'a İlkadım'da seçimi iki kadın kaybettirdi

İYİ Parti İlkadım Belediye Başkan Adayı Necattin Demirtaş'a seçimi Tüfekçi ve Akşener kaybettirdi.

2019 yerel seçimlerinden zaferle çıkan Necattin Demirtaş 2024 seçimlerinde hezimete uğradı. Bunun nedenleri; Demirtaş'ın hizmet konusunda yetersizliği, başarısız belediye yönetimi ve tek marifeti 'güvenilir dürüst başkan' olmasının dışında ortaya bir vizyon ve proje koyamaması gibi konular elbette. Ancak bir de sandık matematiği var.

Sandık matematiğine bakıldığında 2019 yerel seçimlerinde CHP ve İYİ Parti ile Millet İttifakı adayı olarak seçime giren Demirtaş, 93 bin 540 (yüzde 50,88) oy almıştı. Cumhur İttifakı ise 81 bin 996 (yüzde 44,0) oyda kalmıştı.

Demirtaş, bu seçimde CHP desteği olmadan zaten seçimi kazanamayacaktı. Ancak o geçmiş seçimlerde olduğu gibi CHP tabanında AK Parti'nin kazanmasını istemeyen seçmenin kendisine tercih kullanacağını düşündü.

İMREN NİLAY TÜFEKÇİ İLE CEVAT ÖNCÜ ÇATIŞMASI

CHP'nin Samsun Büyükşehir Adayı Cevat Öncü'yü ulusal bir kanalın canlı yayınında tenkit eden İYİ Parti'nin Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı İmren Nilay Tüfekci, Öncü'nün İYİ Parti'den aday olmak için kendilerine aracı ile başvurduğunu iddia etti. CHP Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cevat Öncü, Tüfekci'ye cevap vererek "O AK Partiye kazandırmaya bize ise kaybettirmeye oynuyor" dedi.

Bu durum CHP seçmenini İlkadım'da İYİ Parti'den uzaklaştıran dönüm noktalarından biri oldu. Çünkü CHP seçmeni gerçekten Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cevat Öncü'yü sevdi ve takdir etti. Partilerinin büyükşehir adayına oyları bölerek seçimi kaybettirecek olan ve AK Parti'yi değil Öncü'yü hedef alan İmren Nilay Tüfekci üzerinden İYİ Parti'ye ciddi bir tepki oluştu. Bu tepki sandıkta Necattin Demirtaş'ı vurdu.


MERAL AKŞENER'İN CHP ÇIKIŞLARI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener 2023 Genel Seçimleri sonrası Millet İttifakı ile gemileri yakmış CHP ile de köprüleri atmıştı. 31 Mart 2024 seçimlerinin son günlerinde de CHP adayları hakkında hakarete varan sözler sarf etmesi yine CHP seçmenini Demirtaş'tan uzaklaştırdı.


2019 seçimlerini 93 bin 540 oy ile kazanan Demirtaş bu seçimde oyunun yarısını kaybetti. 45 bin 28 oyda kaldı.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER