Sağlığınız oruca elveriyor mu?

Sağlığınız oruca elveriyor mu?

Ramazan başlamadan önce hastalığı olmadığını düşünen kişilerin de sağlık kontrolünden geçerek kan değerlerine baktırmaları gerektiğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, 'Bazı değerleri düşük veya hormonal sorunu olan ancak bunu bilmeyen kişiler, oruç tuttukları takdirde bazı sağlık sorunları ile karşılaşabilirler' dedi.

Liv Hospital Samsun İç Hastalıkları Kliniği'nden Uzm. Dr. Özkan Akyol, Ramazanda oruç tutmanın sağlık durumumuz üzerine etkisi hakkında bilgilendirdi. Ramazanda oruç ibadetini yerine getirmek isteyen kişilerin sağlık durumlarının oruç tutmaya elverişli olup olmadığını önceden öğrenmelerinin, gelecekte bir sorun yaşamalarının önlenmesi adına önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Özkan Akyol, "Oruç dini öneminin yanında kişilerin midesini dinlendirmesi ve detoks etkisi ile fayda sağlamaktadır. Fakat sağlık sorunu olan bazı kişiler için de sakıncalı görülmektedir.  Ramazanda kronik rahatsızlığı olan kişiler ve yaşlılar, hamilelik, kalp hastalıkları, şeker hastalığı, hipertansiyon, ülser vb. mide hastalıkları, psikolojik hastalıklar durumlarında oruç tutmak kişi için sakıncalı olmaktadır" diye konuştu.

"Devam eden tedaviyi aksatıp, oruç tutmak tehlikeli"

İyileşmesi mümkün olmayan hastalığa sahip olanlarda ve tıbbi tedavisinin devam etmesi gereken hastaların tedavilerini aksatıp oruç tutması halinde kalıcı hasarların bile görülebildiği uyarısında bulunan Uzm. Dr. Akyol, "Ciddi operasyon geçiren ve devamında tıbbi tedavi gerektiren hastalıklarda mutlaka tedaviye devam edilmeli ve oruç tutulmamalıdır. İlaç kullanımını sürekli kılan kronik böbrek rahatsızlıkları gibi hastalar kontrolden geçmelidir. Kişiler mevcut hastalıklarının oruç sebebiyle daha da ağırlaşabileceğini ve sıhhatinin daha da bozulabileceğini bilmelidir" diye konuştu.

"Ramazan öncesi sağlık kontrolünden geçmek önemli"

Ramazan başlamadan önce hastalığı olmadığını düşünen kişilerin de mutlaka sağlık kontrolünden geçerek kan değerlerine baktırması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Akyol, "Bazı değerleri düşük veya hormonal sorunu olan ancak bunu bilmeyen kişiler bile oruç tuttukları takdirde bazı sağlık sorunları gelişmektedir. Bu yüzden Ramazan öncesi mutlaka oruç tutmanın sağlığımıza elverişli olup olmadığını doktor muayenesi ve sağlık kontrolü ile garanti altına almalıyız" şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER