SAMSUN ADAYLARINDAN TÜRKÜLER GEÇİDİ

SAMSUN ADAYLARINDAN TÜRKÜLER GEÇİDİ

Akın Üner yazdı: SAMSUN ADAYLARINDAN TÜRKÜLER GEÇİDİ

Yerel seçim yaklaştı, her köşe başında bir siyasetçi nutuk atıyor.
İşleri bu, nutuk atacaklar ki millet ne dediklerine kulak kabartsın.
Velakin seçimler yaklaşırken siyasetçilerin dudaklarına pelesenk olan şarkılar, türküler vardır ki bunları sadece bizim gibi eski kulağı kesikler duyabilir.
Siyaset erbabının ruh halini bu namelerden anlarsınız.
Bakın, ben Samsunlu siyasetçilerin mırıldandıkları türküleri sizin için derledim. Açın kulaklarınızı da dinleyin!
*
Mesela Atakum belediye başkanı Cemil Deveci, kızgınlıkla sevda arasında gidip geliyor. Yıllarını verdiği partisinin kendisine kazık attığını düşünüyor. Haliyle Özlem Tekin'in o şarkısını terennüm ediyor: "Aşk her şeyi affeder mi, dersin zamanla geçer mi?"

Atakum'da mutsuz türküler söyleyen bir başka isim de eski başkan İshak Taşçı. Onun dudaklarını Yusuf Güney'in şu şarkısı yakıyor: "Ördü kader ağlarını, yine kırdı kollarımı."

Atakum'dan yükselen bir başka şarkı daha yükseliyor. Parti değiştiren Adem Bektaş, Leman Sam'ın söylediği şarkıyı söylemeden edemiyor: "Sana böylesi yasaktı, yapma dedim yaptın gönül."
*
Benzer türkülerin yükseldiği diğer bir yer de Samsun'un öbür ucu!
Tekkeköy'de geçen seçim İyi Parti'den aday olan ve son ana kadar yine partisinden aday olacağı beklenen Mustafa Candal'ın ardından parti teşkilatı Emre Aydın şarkısıyla sitem ediyor: "Bir de sen bırak beni, unut gittiğin yerde."
Tabii bir de partisini rakibine kaptıran Hasan Togar'ın halleri var. O da kuyruğu dik tutuyor ve Serdar Ortaç'ın şu şarkısıyla veriyor cevabını: "Kendime başka aşk bulurum, sen beni hiç sevmesen de olur."
*
İlkadım sokaklarında Başkan Necattin Demirtaş'ın seçim arabalarından Zeki Müren'in nameleri yükseliyor: "Gizli aşk bu, söyleyemem derdimi hiç kimseye."
*
Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iki önemli aktöründen Mustafa Demir, Candan Erçetin'in şarkısını bu aralar dilinden hiç düşürmüyor imiş: "Tek tek anlayarak hatalarımı, sevmeye çalışıyorum yalnızlığımı."
*
Eski Başkan Yusuf Ziya Yılmaz'ın Bolu türkülerine merak sardığı söyleniyor: "Alçaklara kar yağıyor, üşümedin mi? Sen bu işin sonunu düşünmedin mi?"
*
Büyükşehir deyince! O cenahın adaylarından da güzel şarkılar duyuluyor.
Tek kadın aday olan İmren Nilay Tüfekçi, baharda Büyükşehir koltuğuna oturmak ümidi içinde Azerbaycan Türküleriyle oy toplamaya çalışıyor imiş. "Uçmaya yok kanadım, ben baharın kızıyam kızıyam."
Ana muhalefetin adayı Cevat Öncü, gerçekten çok çalışıyor. Umudunu güçlü tutmak için Zülfü'den türküler okuduğunu söylüyorlar: "Bahara döndü sonunda, filiz sürdü kar altından, umudu kesme yurdundan."
Seçimin en büyük favorisi Halit Doğan ise şimdiden havaya girmiş, Barış Manço'nun şarkısıyla makama oturmaya hazırlanıyormuş:
"Yaz dostum, yoksul görsen besle kaymak bal ile,
Yaz dostum, garipleri giydir ipek şal ile,
Yaz dostum, öksüz görsen sar kanadın kolunu."
*
Siyasetçiler bu türkülerle sandık kavgası vermeye hazırlanırken geçim derdindeki vatandaşın da bildiği bir Barış Manço şarkısı var tabii:
"Dalkavuklar etrafında el pençe divan dursa
Sapa, kulba, kapağa itibar etme dostum.
İçi boş tencerenin bu sofrada yeri yok,
Para, pula, ihtişama aldanıp kanma dostum."

EN ÇOK OKUNAN HABERLER