Sünnetin enfeksiyonsuz iyileşmesi için sömestir en uygun anlardan biri

Sünnetin enfeksiyonsuz iyileşmesi için sömestir en uygun anlardan biri

Liv Hospital Samsun Çocuk Cerrahisi Kliniği'nden Op. Dr. Ayşe Bahar Edirne, sünnetin enfeksiyonsuz iyileşmesi için, sömestirin en uygun zamanlardan birisi olduğunu söyledi.

Sünnetin çocuğun en az sıkıntı çekeceği ve hatırlamayacağı bir yaşta yapılmasının önemli olduğunu söyleyen Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ayşe Bahar Edirne, "3-5 yaş arası cinsel kimliğin oluştuğu dönem olduğu için sünnet önerilmez. En uygun dönem 6 ay-3 yaş ve 5-7 yaş aralığıdır. Çocuklarımızın sağlıkla hızlı ve enfeksiyonsuz iyileşme süreci olması için sömestr tatili, sünnet için en uygun zamanlardan biridir" dedi.

Sünnete zaman açısından seçmeli bir cerrahi işlem gözüyle bakıldığında, çocuğun geçirmek zorunda olduğu kaygı veren ve canının acımasına yol açacak bir işlemin onun en az sıkıntı çekeceği ve hatırlamayacağı bir yaşta yapılmasının önemli olduğunu söyleyen Liv Hospital Samsun Çocuk Cerrahisi Kliniği'nden Op. Dr. Ayşe Bahar Edirne, dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Sünnetin penisin ucunu örten derinin cerrahi olarak çıkarılması olduğunu belirten Op. Dr. Edirne, "Sünnet; penis ucu temizliğinin sürekliliğinin sağlamak yanında, uzun dönemde cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklardan korunmak konusunda faydalıdır" şeklinde konuştu.

"İşlemi uzman bir hekim yapmalı"

Anne babaların zaman zaman sünnet işlemiyle ilgili panik olduğunu vurgulayan Op. Dr. Edirne, "Sünnet çok kısa süren, zor olmayan bir cerrahi işlemdir. Fakat işlem sonrasında riskli bir durumla karşılaşılmaması için aynı zamanda alanında uzman bir hekim tarafından yapılması gereken hassas bir operasyondur. Çocuklarımızın sağlıkla hızlı ve enfeksiyonsuz iyileşme süreci olması için ise sömestr tatili sünnet için en uygun zamanlardan biridir" ifadelerini kullandı.

"Ameliyathane ortamında çocuk cerrahları tarafından yapılmalı"

Op. Dr. Ayşe Bahar Edirne sünnetin bir cerrahi işlem olduğu için anestezi uzmanının olduğu, antisepisis bakımından güvenli olduğu ameliyathane ortamında altın standart olarak çocuk cerrahları tarafından yapılması gerektiğine dikkat çekerek, "En doğru anestezi yöntemi cerrahın alışık olduğudur. Fakat 1 yaşından önce bölgesel (lokal) anestezi ile daha büyük yaşlarda sedasyon (maske ile anestezi) hasta konforu ve işlem güvenliği açısından tercihimizdir. Sünnet günübirlik bir işlemdir. Sünnetten sonra 2 saat çocuğumuzu gözlem altında tutup taburcu etmekteyiz. 3 gün antibiyotikli krem ve ağrı kesici şurup takviyesi yaparak bu süreci sıkıntısız bir şekilde atlatmış oluruz" dedi.

"En uygun dönemler 6 ay-3 yaş arası ve 5-7 yaş arası"

3-5 yaş arası cinsel kimliğin oluştuğu dönemde sünneti önermediklerinin altını çizen Opr. Dr. Ayşe Bahar Edirne, "Yenidoğan (İlk 30 gün) sünnetinin hayata tutunmaya çalışan bir bebeğe zaruriyet yoksa gereksiz yük oluşturacağını düşünüyoruz. En uygun dönem 6 ay-3 yaş ve 5-7 yaş aralığıdır" diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER