Samsun Adı İlk Defa Ne Zaman Kullanıldı?

Samsun Adı İlk Defa Ne Zaman Kullanıldı?

Samsun için tarihi dönemlerde kullanılan çeşitli isimler var. Peki, Samsun adı ilk defa ne zaman kullanıldı dersiniz?

Samsun'a yerleşen ve ismi bilinen ilk topluluk Gaşka'lar. Hititlerle aynı dönemin toplumu olan Gaşka'lar M.Ö. 72705 yıllar arasında güney bölgelere doğru inmişlerdir. O dönem bu bölgeye verilen isim belirsizdir. Bilinen ilk isim ise Amisos'tur ve Miletos'lar tarafından verilmiştir. Hatta tarihi Amisos şehrini Miletoslu Theopompus kurmuştur.  Bu arada Amisos ile Samsun aslında aynı yer değildir. Amisos bugünkü Baruthane civarıyken Türklerin kurduğu Samsun ise onun 4-5 km. daha doğusunda yer alır ve Saathane civarıdır.

Şehre Türk akınlarının başlamasının ardından 'Canik' ismi ilk defa Danişmentliler tarafından kullanılmıştır. Buraya Canik denilir. Hatta devletin kurucusu Danişment Gazi, Canik için yapılan bir muharebede yaralanıp, ardından Niksar'da şehit düşer.

Tarihi kaynaklarda 'Samsun' adına ilk defa rastlanılması ise Moğol istilası döneminde olur. Dönemin tarihçilerinden Aksarayi'nin naklettiğine göre 1258'de Moğollar, Anadolu Selçuklu ülkesini iki kardeş arasında pay ederken 'Samsun' ifadesi kullanılır.

Kaynak: İlkçağdan Cumhuriyete Canik ? Editör: Prof. Dr. Cevdet Yılmaz ? Canik Belediyesi Kültür Yayınları

ÖZEL HABER-SAMSUNSONHABER

 

samsunamisos canik  

EN ÇOK OKUNAN HABERLER