Cep telefonu ile kıble yönü bulma

Namaza başlamadan evvel kıbleye yönelmek namazın farzlarından birisidir.

Kıble yönünün bilinmediği yerlerde bu şartın yerine getirilmesi için araştırma yapmak icap etmektedir. Dolayısıyla herhangi bir yöne doğru namaz kılınmaz; namaz ancak kıble cihetine yönelmek suretiyle eda edilir. Kabe-i Muazzama'yı gören ona doğru yönelir; fakat Kabe'den uzakta bulunanların Kabe tarafına yönelmeleri yeterli gelmektedir. Müslüman beldelerde kıble yönünü bulmak kolaydır. Kıble yönünü bilmediğimiz bir yerde cami/mescit arayışımız sonuç vermez ise etrafımızdakilere sorarak da kıble yönümüzü tespit edebiliriz. Peki yabancı ülke veya şehirlere yapacağımız gezilerde kıble yönümüzü nasıl tayin edeceğiz?

Geçmişten günümüze yön bulmanın yanı sıra kıble tayininde de pusula kullanılmakta idi. Fakat günümüzün gelişen teknolojisi ile yön ve özellikle kıble tayini çok kolay hale geldi. Özellikle cep telefonu ile kıble yönünü kolayca bulabilirsiniz. Cep telefonu ile internet üzerinden kıble yönünüzü bulmanıza olanak sağlayacak global sitelerden birisi olanاتجاه القبلة servisini kullanabilirsiniz. اتجاه القبلة ile kıble yönünüzü bulmak çok kolay. Sadece yapmanız gereken bu kıble bulma servisine bağlanmadan önce cep telefonunuzun konum servisini aktifleştirmeniz yeterli. اتجاه القبلة sitesine bağlandığınızda online harita üzerinde bulunduğunuz ev, işyeri veya konumun kıble yönü hattını saniyeler içesinde alabileceksiniz. Sonrasında çevrenizdeki işyeri, ev, sokak vb. karinelerden hareketle kıble yönü hattınızı kıblenizi bulmak üzere kullanmanız yeterlidir.

Şayet kıble yönünüzü cep telefonunuzdaki pusula uygulamaları veya manyetik pusula ile tespit etmek isterseniz القبلة للصلاة servisinden konumunuza ait kıble derecesini almanız gerekmektedir. Yine bunun içinقبلة الصلاة servisine giriş yapmadan evvel cep telefonunuzun konum servisini etkinleştirmeyi unutmayınız. Servise giriş yaptığınızda yine online harita üzerinde kıble yönü hattınızı göreceksiniz. Haritanın alt bölümünde bulunduğunuz yerin pusula derecesi size ayrıca verilecektir. Konumunuza ait kıble derecesini cep telefonunuzdaki pusula uygulaması veya manyetik pusulanıza usulünce uyguladığınızda da kıble yönünüzü bulmuş olacaksınız.

Kıble yönünüzü bulmak için online haritalar yardımıyla kıble hattınızı almak yahut pusula ile kıblenizi tayin için konumuzun kıble derecesini öğrenmek içinhttps://www.al-qibla.net kıble servisini deneyebilirsiniz. Her iki yolla pratik şekilde kıbleyi bulabilirsiniz.