SİYASETTE GENÇLERE GERÇEKTEN FIRSAT VERİLİYOR MU?

SİYASETTE GENÇLERE GERÇEKTEN FIRSAT VERİLİYOR MU?

Samsun'daki milletvekili adayları listesinde, seçilebilir konumda bulunan kendisine yer bulan tek isim AK Part Samsun Milletvekili Adayı Mücahit Yılmaz oldu.

SEÇİLEBİLİR TEK GENÇ ADAY AK PARTİ LİSTESİNDE

Gençlerin aktif siyasette yer almaları ve TBMM sıralarında yer bulmaları konusundaki açıklamalarının tersine, Samsun'daki gençlerin son sıralardan aday olarak gösterilmesi dikkat çekiyor. Siyasi partiler arasında, genç adayları seçilebilir yerden gösterme özelliği yine AK Parti'de kaldı. Bilindiği gibi AK Parti geçmiş dönemlerde 6. ve 7. sıradan gösterdiği adayları Meclis'e göndermişti.

Seçimlerde ilk kez sandık başına giderek oy kullanacak gençlerin sayısı bir hayli fazlayken, kararsız ve genç seçmenin yönelimlerinin, kendi yaş gruplarına yakın isimler olduğu bilinirken, Samsun'da bu kritere uygun ve seçilebilir yerdeki tek aday AK Parti Samsun Milletvekili Adayı Mücahit Yılmaz olarak dikkat çekiyor.

CHP VE İP GENÇLERİ PAS GEÇTİ!

Her platformda gençlere önem verdikleri yönündeki açıklamalarla destek toplamaya çalışan CHP'nin 8 ve 9. sıradaki adayları gençlerden seçmesi şaşırttı. Seçilme ihtimali olmayan yerlerden gençleri aday gösteren CHP'nin ilk 7 sırasında ise yaşını başını almış isimler oluşturuyor. Samsun'da İYİ Parti'nin gençler tarafından sevilen ve Samsunsporlu kimliği ile destek gören genç aday Kazım Can Şen'i 9. sıradan aday olarak gösterilmesi de, İYİ Partinin Samsunlu gençlere verdiği önemin (!) bir göstergesi olarak değerlendirildi.

GENÇ CHP SEÇMENİ NE DÜŞÜNÜYOR?

CHP ve İYİ Partili genç seçmenleri, genç olmayan adaylara oy vermeye zorlayan aday listelerinin aksine, AK Parti Samsun Milletvekili Adaylarının yaş ortalaması ve seçilebilecek noktalardaki genç adaylarının olması, avantajı AK Parti lehine çeviriyor. AK Parti'nin aksine, CHP ve İYİ Partinin seçilebilecek yerlerden genç aday gösterememesi, 'Gençlere de mi muhalefet oluyorlar?' sorusunu akıllara getiriyor. Özellikle CHP'ye sempati duyan gençlerin, aday listesindeki yaşlı isimlere tepki olarak, oy tercihlerini Türkiye İşçi Partisine (TİP) yöneltmesi de dikkat çekiyor. CHP'ye liste tepkisi gösteren gençler, milletvekili seçiminde TİP'li adaylara oy vermeye hazırlanıyor.